Передплата 2024 «Добрий господар»

Перехід на літній час «поцупить» годину сну…

Не забудьте у ніч з 24 на 25 березня перевести годинники на годину вперед

Традиційно в останню неділю березня Україна переходить на літній час. Цього року — 25 березня, і як завжди — о 3-й ночі за київським часом. Для зручності годинники бажано перевести перед сном, у субботу ввечері. На багатьох електронних пристроях ручне переведення робити не потрібно. Це відбудеться автоматично.

Громадський транспорт 25 березня курсуватиме за звичним графіком. А от пасажирів літаків та потягів, які вночі 24 березня перебуватимуть у дорозі, попереджають про необхідність врахувати перехід на літній час. Перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю другого місяця осені, тобто 28 жовтня.

Переведення годинників почергово на годину вперед та назад проводять в Україні з 1981 року.

Офіційно перехід на літній час відбувається з 1996 року, коли Кабмін видав відповідну постанову. До такої практики вдаються понад сто держав світу. 60% держав обходяться без цього. Окремі депутати пропонували переглянути доцільність переведення годинників, мотивуючи це тим, що «крадіжка» однієї години сну негативно позначається на здоров’ї людини. Найгучніше такі заяви лунали у 2012 та 2016 роках.

У світі також неодноразово розглядали можливість відмови від переведення годинників двічі на рік. У лютому 2018 року Європарламент навіть вніс таку пропозицію на розгляд Єврокомісії.

Останньою країною, яка відмовилася від зимового часу, була Туреччина. Серед європейських країн залишаться у другому часовому поясі Ісландія, Білорусь, а також Росія.

Схожі новини