Передплата 2024 ВЗ

«Заяву про відставку Холодницький вже написав», — Віталій Кулик

Директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства прокоментував «Високому Замку» «громадянську війну» між НАБУ та САП

Віталій Кулик, Директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства, вважає, що конфлікт між новоствореними антикорупційними структурами в Україні — Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро, — може бути спровокований політичними мотивами.

«Питання інше: НАБУ працює у просторі закону, чи ми бачимо намагання Ситника будувати власний політичний образ? І тут інтереси Холодницького (або інституції САП) і Ситника (НАБУ) можуть розбігатися. Навряд чи інший керівник САП підігруватиме у формуванні політичного образу керівника НАБУ», — коментує «громадянську війну» антикорупціонерів Віталій Кулик.

Подолати ці протиріччя, — на думку експерта, — можна шляхом більш чіткого розділення повноважень або зняття «подвійних прочитань» у повноваженнях САП і НАБУ.

Щодо останніх звинувачень на адресу Назара Холодницького, то директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства висловився так: «Якщо підтвердиться інформація про антисемітські висловлювання, Холодницькому важко буде публічно заперечувати це. Такі речі не відповідають критеріям, які виставляють керівництву САП. За моєю інсайдерською інформацією, заяву про відставку Холодницький уже написав, але їй поки що не дають ходу».

Віталій Кулик не береться прогнозувати наслідків: «Кого поставлять на його місце? Це інша історія. Головне — наскільки нове керівництво САП буде „більш договороздатним“ з НАБУ? Питання в інституційних протиріччях між САПом і НАБУ. Це не особистий конфлікт Ситника і Холодницького».

Схожі новини