Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Політв’язень зустрівся з львівським школярем, який надіслав йому листа у в’язницю

  • 20.03.2018, 15:21
  • 673

Колишній політв’язень Кремля Ахтем Чийгоз зустрівся зі львівським школярем, лист якого потрапив до бранця, коли той був у в’язниці. Автор послання — 10-класник Богдан Фенечок.

Зворушливу зустріч нових друзів бачили журналісти «5 каналу».

«Те, що мені написав Богдан, і на початку листа написав „мій друг“… Це було просто невимовне відчуття. І коли написав, що вибачається за помилки на російській мові», — ці рядки з листа львівського школяра Богдана підтримали Ахтема Чийгоза в найважчі хвилини, за ґратами у в’язниці окупованого Криму.

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу затримали в січні 2015 року за його проукраїнську позицію. В’язень вирішив розшукати автора листа, тільки-но вийшов на волю. Оскільки на конверті не було зворотної адреси, Ахтем Чийгоз попросив допомоги у друзів та розмістив відповідне прохання на сторінках соцмереж. На повідомлення натрапила однокласниця Богдана.

«Я так подивилася на тій слова, які він написав у листі. А він нам розповідав, як він писав цей лист… І я думаю, що це, мабуть, наш Богдан. Написала Боді і він написав, що так, це його», — згадує однокласниця хлопця Любов Швець.

Школяр Богдан Фенечок написав листа на підтримку Чийгоза у вересні 2016-го, коли він навчався у 9-му класі: «Я не знав нічого про цю людину, але я бачив, що відбувається на сході. Просто хотілося, щоб він комусь потрапив… Я не вірив, що мій лист взагалі до когось потрапить. Хотів його просто підтримати. Щоб він знав, що його чекають, що він повернеться живим… Я хвилююся, але дуже хотілося б йому подивитися в очі».

І ось вона — довгоочікувана зустріч нових друзів. Ахтем Чийгоз зізнається — цієї зустрічі чекав останні кілька місяців: «Якщо діти пишуть тобі і знають, що ти сидиш в тюрмі і борешся… Ти розумієш, що вся твоя боротьба не даремна. Значить, у нас усіх буде прекрасне майбутнє в цій країні. Я цей лист потім давав сусідам по камері читати, і вони там вражалися, що це діти пишуть».

Писати листи військовослужбовцям, які воюють на сході, та політв’язням — уже добра традиція у школі, де навчається Богдан.

Схожі новини