Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна направила в ООН звернення через незаконні вибори в окупованому Криму

  • 17.03.2018, 12:39
  • 565

Україна направила генеральному секретарю ООН, голові Ради безпеки і делегаціям усіх країн-членів офіційні листи, в яких підкреслює, що проведення Росією президентських виборів в окупованому Криму порушує Статут ООН.

Про це повідомляє Укрінформ, отримавши в своє розпорядження копії цих документів-звернень.

«Маю честь цим листом передати Резолюцію Верховної Ради України з її зверненням до міжнародного співтовариства у зв'язку з організацією незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованій частині території України — в А Р Крим та місті Севастополі», — наголошується в документі.

Крім того, лист містить заяву МЗС України щодо рішення окупаційної адміністрації півострова провести незаконне голосування в Криму.

Послання адресоване генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, а також голові Ради Безпеки, постійному представникові Нідерландів при ООН Карелу ван Остерому.

«Буду вдячний вам за сприяння в поширенні цього листа і його додатків як документа Генеральної Асамблеї відповідно до підпункту (а) пункту 34 Порядку денного 72-ї сесії, а також в Раді Безпеки ООН», — йдеться в листі за підписом постійного представника Україна при ООН Володимира Єльченка.

Як повідомили в українській місії, інший документ подібного змісту був також адресований делегаціям усіх країн — членів ООН.

Нагадаємо, на початку березня Верховна Рада прийняла резолюцію, в якій визнала намір РФ незаконно провести 18 березня вибори в АРК «порушенням Конституції і законодавства України, основних принципів і норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акта, Будапештського меморандуму 1994 року, резолюції Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України від 27 березня 2014№ 68/262, інших міжнародно-правових актів».

У зверненні також наголошується на необхідності не допустити «дій, які б могли стимулювати органи влади і окупаційну адміністрацію РФ до порушення суверенітету України, а також прав і свобод людини на тимчасово окупованій частині її території».

При цьому, документ містить заклик «застосувати додаткові санкції проти представників органів влади та окупаційної адміністрації РФ» в разі проведення незаконного голосування.

Схожі новини