Передплата 2024 «Добра кухня»

Через «Слава Україні» поляк викликав поліцію під час вшанування загиблих українців в Польщі

  • 14.03.2018, 19:32
  • 1 420

У Польщі під час поминальних заходів за участі української делегації у селі Сагринь викликали поліцію через привітання «Слава Україні - Героям Слава».

У суботу, 10 березня, українська делегація відвідала польське село, щоб вшанувати загиблих українців. Під час виступу на кладовищі перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик промовив: «Слава Україні». На що йому відповіли: «Героям Слава». Також у своїй промові він згадав про УПА, Степану Бандеру та Романа Шухевича, передає nv.ua.

У відповідь на це один з присутніх на заході поляків викликав поліцію. Він пояснив, що українець «прославляв нацистську ідеологію бандерівців», що заборонено законом про Інститут національної пам’яті у Польщі.

Поліцейські, які прибули за викликом на цвинтар, переписали паспортні дані Олександра Пирожика. Тепер польська прокуратура має встановити, чи було під час вшанування у Сагрині порушення закону про Інститут національної пам’яті.

Довідка: 10 березня 1944 року польські Армія Крайова та Батальйони хлопські оточили село Сагринь, спалили понад 300 селянських будинків та знищили українських мешканців села. За даними польських істориків, під час різанини загинули 150−300 українців (у тому числі мирні мешканці). Українці кажуть, що кількість жертв може становити 600−800 осіб. На сагринському кладовищі споруджено пам'ятник, на якому викарбувані прізвища 660 українців, які вдалось встановити.

Схожі новини