Передплата 2024 «Добра кухня»

МЗС України підготувало пропозиції щодо виходу з органів СНД і денонсації договору про дружбу з Росією

  • 14.03.2018, 18:00
  • 859

Народний депутат України Світлана Заліщук повідомила, що Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції про вихід країни з органів СНД і денонсацію договору про дружбу з РФ.

«Міністр Павло Клімкін на нашому комітеті у закордонних справах анонсував, що МЗС підготувало пропозиції для президента щодо виходу з органів СНД та денонсації договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією», — повідомила Світлана Заліщук, передає «Інтерфакс-Україна».

Вона також зазначила, що міністр на запитання, коли можна очікувати таких дій, повідомив, що рішення залишається за главою держави.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено терміном на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду. Відлік першого десятирічного періоду розпочинався з дати набуття договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання щодо припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з договором про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Російською Федерацією, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Схожі новини