Передплата 2024 «Добра кухня»

Помер "бухгалтер" Освєнцима Оскар Ґрьонінґ

96-річний Оскар Ґрьонінґ, якого звинуватили в пособництві у вбивстві 300 тис. осіб у концтаборі Аушвіц-Біркенау (Освєнцим), помер в лікарні у Німеччині

Про це повідомляє Spiegel.

– Відомий як бухгалтер Аушвіца колишній есесівець Оскар Ґрьонінґ мертвий. 96-річний старий помер у п’ятницю в лікарні, – йдеться у повідомленні.

Чоловіка прозвали бухгалтером, оскільки він перевіряв багаж євреїв, які прибували в Освєнцим, і вів облік конфіскованих грошей.

У 2015 році суд засудив його до 4 років ув'язнення за співучасть у вбивстві 300 тисяч осіб. У нацистському концтаборі Аушвіц він служив влітку 1944 року, коли туди доправили 425 тисяч в'язнів. З них щонайменше 300 тисяч угорських євреїв було убито в газових камерах.

Прокурор визнав, що «бухгалтер з Освенціма» Ґрьонінґ, хоча й особисто не вбивав цих людей, однак був причетним до злочину і допомагав налагодити безперебійну систему убивства.

У 2015 році Ґрьонінґ вперше визнав, що він відчуває моральну відповідальність за те, що сталося. Тим не менш, він стверджував, що його робота була «тільки» обліком тих, хто загинув в газових камерах.

У тому ж році суд у Нижній Саксонії засудив Ґрьонінґа до чотирьох років позбавлення волі. Проте він подавав апеляції, уникаючи тюрми.. Він також подав конституційну скаргу, у якій стверджував, що його перебування за гратами порушуватиме його право на життя і особисту недоторканність. Його запит відхилив Конституційний суд Німеччини.

Схожі новини