Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вітамін D наполовину зменшує ризик захворіти раком

Він також допоможе подолати депресію

Дослідження японських учених засвідчили, що вищий вміст вітаміну D у крові означає нижчий ступінь ризику захворіти на рак. Кажуть про 40-50-відсоткове зменшення ризику занедужати раком печінки та про 20-відсоткове, коли мова йде про інші новоутвори.

Дослідження проводили з групою 33 736 осіб обох статей віком від 40 до 69 років. Результати були більш виразними у чоловіків. Японські вчені стверджують, що високий вміст «сонячного вітаміну» у крові забезпечує наполовину менший ризик захворіти раком печінки. Назагал ризик захворювання на рак іншої класифікації був на 20 відсотків меншим.

Учасники дослідження подали свої медичні історії, інформації про дієту і стиль життя. У них до початку експерименту взяли кров, отож змогли визначити вміст вітаміну D у ній. Відтак ці особи перебували під наглядом упродовж 16 років. Науковці аналізували кров, розглядаючи також й інші шляхи уникнення ризиків раку, а також брали до уваги історію хвороби в родині конкретної людини, її вік, вагу, фізичну активність, куріння, вживання алкоголю. Враховувалися також сезонні коливання виробництва вітаміну D у крові.

Науковці заперечили зв’язок між раком легень і простати з вмістом вітаміну D. Більше того, експерти припускають, що може існувати «ефект стелі», коли мова йде про користь вітаміну D.

Результати японського експерименту підтверджують висновки схожих досліджень, які вже проводилися в Європі та Сполучених Штатах Америки.

Згідно з іншим дослідженням, яке провели у січні цього року, денна норма вітаміну D може полегшили розлади кишечника. У зв’язку з тим, що ці розлади часто пов’язували з депресією та тривожними станами, дійшли висновку, що вітамін D також може поліпшувати настрій.

Схожі новини