Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Між Україною та Польщею проїхав потяг за унікальним маршрутом

  • 10.03.2018, 14:58
  • 1 456

Львівщиною, 9 березня проїхав спецпотяг Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Устрики Долішні.

Про це повідомив активіст Віктор Гальчинський на своїй сторінці у Facebook.

"Три поїзди, два кордони та чудова зустріч у горах - так нині відбулася неймовірна подорож з Перемишля до Устрик Долішніх через Нижанковичі та Хирів", - написав активіст Віктор Гальчинський.

Ініціативна група українців і поляків здійснила поїздку по маршруту через територію двох держав, який був закритий 24 роки тому - в 1994 році. Рейс був здійснений з Перемишля в польські Устрики-Долішні транзитом через Львівську область, повідомляє ЦТС.

Спочатку мандрівники доїхали поїздом в складі з двох польських дрезин Kolzam до Нижанковичів, далі по території України шлях був продовжений на автомотрисі АС1А до Старява, що біля українсько-польського кордону. Після цього поїздка по території Підкарпатського воєводства в Устрики-Долішні була завершена на польському рейковому автобусі.

Так описав маршрут Віктор Гальчинський. "Неможливе стає реальністю - схоже, регулярний рух на цій трасі вже близько!", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, що до 1994 року по ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко курсував потяг Варшава-Загуж. Він проїжджав по території України без зупинок. Раніше на українському відтинку шляху існувала європейська колія (1435 мм). Після 1994 року ділянка Нижанковичі-Хирів-Кросьценко піддавалася ремонту, в результаті чого євроколія між Нижанковичами та Хировим була перешита на стандарт 1520 мм. Комбінована колія між Хировим та Кросьценко збереглася. Для Польщі відновлення маршруту Перемишль-Хирів-Загуж має практичне значення, оскільки транзит через територію України прискорить шлях з Перемишля в Загуж.

Схожі новини