Передплата 2024 ВЗ

НАБУ підозрює підлеглих Луценка та Продана у торгівлі конфіскатом

  • 10.03.2018, 14:45
  • 989

Детективи Антикорупційного бюро підозрюють співробітників ГПУ та ДФС у спробі підзаробити на арешті великої партії сигарет.

Про це повідомляє Главком.

Довготривалий конфлікт між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Генеральною прокуратурою набуває другого дихання. Цьому сприятиме нове розслідування детективів Бюро, які підозрюють підлеглих генпрокурора Юрія Луценка та керівника ДФС Мирослава Продана у зловживанні владою та потуранні нелегальному бізнесу. За їх даними, слідчі та прокурори напередодні начебто намагались сфальсифікувати знищення, а згодом випустити на ринок багатомільйонну партію конфіскованих сигарет.

У кримінальному провадженні, матеріали якого частково доступні у судовому реєстрі, описуються деталі справи.

Так, на початку листопада з Лівана в Одеський морський торговельний порт прибуло сім контейнерів із тютюновими виробами. Вантаж потрапив у поле зору фіскальної служби, а згодом ним зацікавився Департамент з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генпрокуратури, який у грудні отримав судовий дозвіл на обшук контейнерів.

Під час огляду, слідчі виявили у контейнерах понад 3,6 млн пачок сигарет. Якщо врахувати середню ціну однієї пачки у межах 29–30 гривень, ринкова вартість усієї партії дорівнюватиме приблизно 100 млн грн.

Згідно з матеріалами провадження, товар було вилучено та відправлено на одеський склад уповноваженої на зберігання конфіскату компанії “Скай лайн”. Інших подробиць не повідомляється. Але проміжні висновки розслідування детективів НАБУ звучать так: службові особи Генпрокуратури у змові із невстановленими особами планують “передати вилучене майно третім особам на митній території України без проведення митних формальностей та сплати митних платежів; після отримання дозволу слідчого судді на знищення товарно-матеріальних цінностей вищевказані особи, можливо, планують підписання фіктивних актів про утилізацію вилучених тютюнових виробів”.

Таким чином, стверджується детективами, службовці з ГПУ та ДФС створили умови для отримання неправомірної вигоди під час митного оформлення сигарет, а також її подальшої легалізації.

У судових документах згадується лише одне прізвище – слідчого слідчої групи Департаменту з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генпрокуратури Хіміча С.В. – який був присутній під час обшуку та вилучення товару.

З матеріалів кримінального провадження, в якому НАБУ підозрює у спробі торгувати конфіскатом службових осіб ГПУ та ДФС, відомо, що директор компанії-зберігача вилучених сигарет “Скай лайн” (згідно з реєстром юридичних осіб - Тигран Мелконян) раніше відмовив детективам НАБУ у наданні копій документів про прийняття товару на склад.

Схожі новини