Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Красуні на передовій: неймовірні історії жінок, які допомагають тримати оборону на Донбасі

  • 10.03.2018, 09:45
  • 884

Понад дві тисячі жінок відсвяткували Жіночій день на передовій – такі дані Міністерства оборони.

Жінки на війні посідають не ключові позиції, проте і другорядною їхню роль назвати не можна, повідомляє 5 канал.

"Старалася зробити! Я дуже люблю нашу українську армію і я все стараюся зробити, щоб було, як в нашій українській армії", – святковий манікюр 22-річна Надія демонструє, а обличчя – ховає. Вона стрілець взводу снайперів. За такими, як вона, полюють бойовики.

Надія згадує свій перший постріл: "Перший постріл з автомату ніколи не забуду. Це був такий шум… і тиша… і все! В ціль, звичайно". А от взяти на приціл Надію важко. Заввишки вона – 150 см. Розповідає: "Є стандарти, 50 сантиметрів мають бути плечі, а у мене їх 40 тільки. Трошечки важко відстань і цілі визначати. Вони не можуть вирахувати ці 40 сантиметрів. Їм трошки важкувато".

Святковий манікюр зробила і 23-річна Ганна: "Довгі нігті нам взагалі не можна. Не положено! Якщо не довгі, то можна хоча б зробити манікюр, щоб вид був. Тому що приємно, коли охайні ручки. І для себе красиво". Автомат у Ганни завжди напоготові – попри те, що вона медик. Важить Ганна 41 кілограм. Попри це – мужньо витримує усі навантаження армійського медика.

"Бронік, каска, автомат – плюс 25 до моєї ваги. А в разі мого виходу до пораненого, напевно ще 15 кг буде рюкзак повний укомплектований… Всі думають, що це важко, а насправді – навпаки, зручно. Біжиш по окопу і тебе не видно. Я навіть пропонувала в розвідку ходити! Мене не пускають. Бояться поки", – сміється дівчина.

Роботу медсестри в цивільній лікарні вона змінила на життя в окопах майже два роки тому. Відтоді Ганна чи не щодня ризикує власним життям. Вона вартує на позиціях біля звільненої Новоолександрівки. Обстріли там відбуваються чи не щодня. Нещодавно, каже дівчина, подумки вже прощалася з життям.

Згадує: "Вони нас притисли до підлоги. Над нами свистіло 12,7 мм. Ніби як йдеш, нормально-нормально... і тут ні з того, ні з сього. Може і дві години потрусити, але потім приходиш в себе… Просто є якісь ази тактики, які мені дали. В разі чого – падай, просто падай. Якщо нема укриття – просто переповзай в укриття".

Ганна каже, прийшла до армії не вбивати, а рятувати. Та, попри це, вивчає різні види зброї. Вже легко вправляється з гранатометом та кулеметом. Надія тим часом, крім власного автомата, вивчає снайперську гвинтівку. Дівчата переконані, додаткові армійські навички можуть знадобитися будь-якої миті.

Схожі новини