Передплата 2024 «Добра кухня»

«Борис Годунов» Литовського театру – провокативна вистава про смерть російської нації

16 березня в рамках святкування 100-літнього ювілею Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької відбудуться гастролі Литовського національного драматичного театру, який представить на суд львівського глядача виставу за п’єсою Олександра Пушкіна «Борис Годунов»

Постановку здійснив всесвітньо відомий режисер Еймунтас Някрошюс. Один з найвидатніших режисерів сучасності переосмислює відому історію, щоб показати справжнє обличчя сучасної Росії. Мало хто знає, що п’єса пройшла жорстку цензуру і цар Микола І заборонив її через надмірну політичність, адже в ній можна було прогледіти настрої декабристів: свобода від гніту влади, повалення царської влади тощо. Такої жорсткої критики не зазнавав жодний твір О. Пушкіна. Було зрозуміло, про що саме написав поет: революційні настрої не викликали захоплення у влади, а «бунт черни России был не нужен» - як тоді, так і тепер. Вся влада у руках царя, і крапка. Все решта – смерть. Цей твір розібрали буквально по цитатах. І оте його «народ безмолвствует» нині актуальне як ніколи, бо мало не весь світ чекає, що російський народ перестане нарешті «безмолвствовать».

Вистава «Борис Годунов» розкриває суть російської державності: «Прокляте плем’я!» (текст з фіналу п’єси). У цій виставі показана духовна смерть всієї російської нації, від царя і до останнього невільного селянина. Тема відповідальності дітей за вчинки батьків є яскравою крапкою історії протистояння недоцаря та самозванця за престол. Проблематика – стосунки царя та народу - чим не проекція на сучасність? Це натяк на бунт, який так потрібен «великій і могутній державі», що загрузла у моральній та політичній кризі. Провокація для народу, що боїться підняти руку на «государя». Самого ж «государя» з’їдає те, що на його руках кров: він не просто вбив спадкоємця трону, він підняв руку на невинну дитину. Найцікавіше, що фінал сам собою страшний, адже одна влада замінилась іншою, ще більш злочинною та корумпованою: Борис Годунов гине від рук тих, хто привів його на трон.

Як зазначив народний артист України Богдан Козак на прес-конференції з приводу вистави «Борис Годунов», на цю виставу варто піти навіть з поваги до литовського народу, який з самого початку підтримав нас у боротьбі з російською агресією і досі стоїть з нами пліч-о-пліч. «Свого часу Юрій Любімов поставив «Бориса Годунова» у своєму Театрі на Таганці, - заначив Богдан Козак, але ця вистава була заборонена. А коли йдеться про режисера Някрошюса, то мені уже не важлива назва твору, я розумію, що це буде світовий рівень режисури. Для мене «Борис Годунов» в інтерпретації Някрошюса – то шекспірівська хроніка». А народний артист України Григорій Шумейко додав: «Някрошюса називають генієм і філософом сценічного простору, його ім’я – це гарантія «знаку якості» усіх глибинних театральних сенсів».

Заньківчани переконані, що пройти повз таку подію, як вистава Литовського театру «Борис Годунов», просто неможливо.

Григорій Шумейко та Богдан Козак на прес-конференції з нагоди вистави литовських колег
Григорій Шумейко та Богдан Козак на прес-конференції з нагоди вистави литовських колег