Передплата 2024 «Добрий господар»

Кортежі та аварії: найскандальніші ДТП з українськими політиками

  • 08.03.2018, 12:53
  • 1 127

6 березня автомобіль з кортежу президента України Петра Порошенка збив 87-річного пенсіонера, який всупереч сигналу заборони від регулювальника переходив дорогу. Потерпілий отримав перелом ноги і струс мозку.

Видання nv.ua нагадує про два інших ДТП з кортежами високопоставлених українських чиновників, що стали скандальними.

21 квітня 2010 року реанімобіль з кортежу на той момент президента України Віктора Януковича, який рухався проспектом Бажана в бік Борисполя, врізався в таксі ВАЗ, що виїхало на коло з боку Харківського шосе.

Як писала Українська правда, удар був такої сили, що швидка допомога ще 20 метрів протягнула автомобіль таксі асфальтом. Водій таксі загинув, а двоє його пасажирів потрапили в реанімацію. Причому одного з пасажирів на задньому сидінні, довелося звільняти співробітникам МНС за допомогою спецінструменту, оскільки його ноги затиснуло.

При цьому глава прес-служби МВС Дмитро Андрєєв заявив тоді, що швидка, яка потрапила в ДТП, не має жодного відношення до кортежу президента і їхала на відстані від 600 до 1000 метрів від нього.

У той же час, журналісти з'ясували, що номер цієї швидкої допомоги числиться в базі ДАІ за Клінічною лікарнею Державного управління справами, яка обслуговує в тому числі перших осіб держави. Крім того, саме цей реанімобіль журналісти сфотографували за кілька тижнів до ДТП у складі кортежу Януковича.

Те, що швидка належить ДУСу, підтвердила і глава адміністрації Януковича Ганна Герман. Однак те, що вона входила в президентський кортеж, у Януковича так і не визнали.

Журнал Корреспондент писав, що родичі загиблого отримали від Януковича вінок, 10 тис. грн. і обіцянки допомогти родині.

4 вересня 2009 року Українська правда повідомила про ДТП за участю кортежу на той момент прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Це ДТП сталося за кілька днів до публікації, але офіційно про нього не повідомили і не стали вносити ні в зведення Державтоінспекції, ні в зведення Магнолії ТВ.

ДТП сталося на Дніпровському узвозі. Хоча самої Тимошенко не було в автомобілях кортежу, за словами джерел видання, він їхав на швидкості понад 100 км/год з мигалками і сиренами в сторону центру. Ймовірно, кортеж повертався з аеропорту Бориспіль, звідки прем'єр полетіла до Луганської області.

Коли урядові машини повернули з набережної на Дніпровський спуск, попереду вони побачили BMW-3, який рухався з ними в попутному напрямку. Чоловік, що перебував за кермом цього автомобіля збирався повернути з Дніпровського спуску ліворуч у "дорожню кишеню". За словами свідків, він увімкнув знак повороту.

Однак через те, що швидкість кортежу була занадто висока, сталася ДТП. Водій міліцейського автомобіля, який їхав першим в колоні, намагаючись уникнути зіткнення з BMW, різко повернув вправо. А водій основної машини кортежу, що їхала за ним, не встиг зорієнтуватися і врізався в міліцейський автомобіль. Чоловік, що перебував за кермом міліцейського автомобіля в результаті зіткнення отримав струс мозку і потрапив до лікарні.

Державтоінспекція, що прибула на місце, звинуватила в ДТП водія BMW, який нібито "підрізав" кортеж. У відповідь той написав заяву в міліцію, намагаючись оскаржити свою провину.

У ДАІ виданню підтвердили інформацію про це ДТП, але наполягали, що його винуватцем був водій BMW.

Сам водій BMW розповів Сегодня, що повернув наліво з дозволу регулювальника.

"Моя версія – хлопці не впоралися з керуванням, тому що бруківка була слизькою від дощу. Я своєї провини не бачу. Я не міг їхати назустріч, як кажуть в ДАІ, хоча б тому що по буднях вранці на спуску односторонній рух! Якби я повертав з правого ряду, то була б страшна аварія, в якій я б не вижив ", – стверджував він.

У коментарі Українській правді він також розповів, що йому погрожували "представники всіляких служб" і змусили видалити п'ять фотографій з місця ДТП.

Схожі новини