Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Американці таки зачиняють двері перед польськими високопосадовцями – ЗМІ

Під час запланованих візитів до США Анджея Дуду та Матеуша Моравецького не запросять до Білого дому

Джерела Gazeta Wyborcza підтверджують інформацію, раніше оприлюднену Onet.pl, що після ухвалення змін до закону про Інститут національної пам’яті президент Анджей Дуда та прем’єр-міністр Матеуш Моравецький не будуть запрошені до Білого дому.

Однак ті ж джерела говорять, що мова не йде про американські санкції проти офіційної Варшави. Радше можна говорити про поставлений Польщі ультиматум: або полагодження суперечки з Ізраїлем з приводу статей закону, які дозволяють карати за приписувану Польщі або полякам спів відповідальність за Голокост (у США та Ізраїлі трактують це як порушення свободи слова), або ж остаточне табу на зустрічі між високопосадовцями з Варшави та Вашингтона.

Нагадаємо також, що у травні Польща головуватиме у Раді Безпеки ООН. З цієї нагоди президент Анджей Дуда відвідає Нью-Йорк і Чикаґо. Заплановано візит до Америки прем'єра Моравецького. Польське МЗС докладало великих зусиль для організації зустрічі варшавських гостей з Трампом або віце-президентом Пенсом. Однак з моменту початку кризи у польсько-ізраїльських відносинах з Білого дому надійшов стриманий сигнал.

«У делікатний спосіб американці сказали нам, що з організацією зустрічей з найвищими керівниками США виникне проблема», – повідомило раніше джерело газети Dziennik Gazeta Prawna.

Схожі новини