Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні хочуть змінити правила прийому дітей до шкіл

  • 05.03.2018, 20:19
  • 991

Міністерство освіти і науки України оприлюднило для громадського обговорення проект Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних і комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.

Про це повідомляється на офіційному сайті МОН України.

Проект документа описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас) і старшої (10-11 клас) школи.
Як зазначають у відомстві, пропонований новий порядок зарахування у початкову школу грунтується на принципах її територіальної доступності.

"Тобто кожна школа повинна прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування. Цей принцип закладений у Законі "Про освіту". Так гарантується першочергове право дитини з цієї території вчитися у державній або комунальній школі. Але, за бажанням, батьки можуть віддати дитину і в іншу школу на вільні місця. Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих органів влади", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що для зарахування дітей в 1-й клас батьки повинні подати пакет документів, зазначених у Порядку, до 31 травня. Водночас присутність дитини під час подачі заяви або в процесі його зарахування не є обов'язковим і не може вимагатися працівниками закладу освіти або бути умовою зарахування.

Зі свого боку адміністрація шкіл та місцеві органи влади повинні вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, наприклад: відкриття додаткових класів, зокрема, інклюзивних або спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, зокрема, введення змінності в навчанні.

НОВИНИ
В Україні хочуть ввести нову модель отримання освіти: розкриті деталі
Наказ про зарахування всіх дітей в 1-й клас видають не пізніше 1 червня (перша, основна хвиля зарахування) і оголошується у закладі освіти і на його веб-сайті (а в разі його відсутності - на сайті органу, в сфері управління якого перебуває заклад освіти).

У разі значного перевищення кількості поданих заяв над можливістю закладу, зарахування відбувається за критеріями, описаним у порядку. За прогнозами експертів, кількість таких шкіл в Україні не буде перевищувати 0,5%.

Батьки також мають право подати документи на зарахування дитини до інших шкіл (не за місцем проживання) на вільні місця. Інформація про наявність таких місць розміщується у закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти протягом трьох робочих днів з дня їхньої появи. Зарахування на вільні місця відбувається до 15 червня (друга, додаткова хвиля зарахування).

У запропонованому Порядку також докладно описані механізми зарахування та переведення учнів у гімназії (5-9 клас) і ліцеї (10-11 клас) і, крім цього, умови і порядок відрахування учнів із закладів середньої освіти.

Пропозиції та зауваження до документа можна надсилати за адресою МОН до 25 березня.

Схожі новини