Передплата 2024 «Добра кухня»

В Італії розкрили причини вбивства словацького журналіста

  • 03.03.2018, 09:16
  • 892

Застрелений кілером словацький журналіст Ян Кучак, який займався розслідуванням діяльності італійської мафіі, був убитий за свою професійну старанність.

Про це в статті на La Repubblica пише італійський письменник і журналіст Роберто Савіано.

"Словаччина викриває мафію. Як це завжди буває, кров є єдиним доказом існування злочинних організацій. Ян Кучак, як видно з розслідування, заплатив за свою журналістську старанність. В останній період він вивчав взаємозв'язок між бізнесом, мафією і політикою, системою, яка завжди працює з одним і тим же алгоритмом: мафія приносить капітал, підприємець інвестує його, політик полегшує інвестиції в обмін на гроші, і всі сторони мають зростання доходів", - написав автор.

За словами Савіано, Кучак, як і інші деякі талановиті журналісти зі сходу, компенсував відсутність поліцейських розслідувань і політичної уваги, і виявляв у країні, де не зафіксовані злочини мафії, її економічні інтереси.

"Словацькі підприємці, пов'язані з мафією, калабрійські сім'ї, близькі до злочинного угруповання Bova Marina після падіння "залізної завіси" прибули до Словаччини, щоб заволодіти її сільськогосподарським бізнесом, використовуваним в якості прикриття для отримання європейських коштів, наданих для цього сектора, з мовчазної згоди уряду Роберта Фіцо", - пояснив він.

Савіано наголосив, що вбивство Яна Кучака, приписуване мафії, є ​​безпрецедентним випадком для злочинних організацій Калабрії, які завжди уникали нападу на журналістів.

"Деякі вважають, що італійська мафія була замовником, а виконавцями - місцеві кілери. Питання у деталях: вбивство в квартирі, наречена убита кулею у потилицю. Це практика, яка, схоже, не узгоджується з мафіозними методами нападів вулиці. Але тільки розслідування дозволить дізнатися правду", - написав він.

Автор вказує на те, що мафія і в цілому італійські організації в останні роки віддають перевагу фізичній погрозі або спробі "громадянського вбивства", тобто удару по авторитету журналіста. Але якщо факт злочину мафії був підтверджений журналістом, це означало б, що організація повинна була діяти швидко, щоб заблокувати поширення інформації. Коротше кажучи, не було часу бити по авторитету Кучака, потрібно було просто припинити це.

"Коли мафія діє таким чином, вона знає, що буде платити високу ціну з точки зору переслідування і уваги з боку засобів масової інформації, і, отже, з точки зору бізнесу. Але все це вже враховано. У цьому випадку ці жертви були необхідні, щоб врятувати важливіші інтереси. Крім того, убивши журналіста, вони створюють нову терористичну стратегію по відношенню до всіх інших журналістів: "Ви всі на виду, і ми можемо вас дістати", - як би говорять вони", - пояснив він.

Схожі новини