Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові побудують сміттєпереробний завод за кошти Європейського банку

  • 02.03.2018, 17:59
  • 563

Про сміттєпереробний завод у Львові ходять чутки, міфи та легенди.

Всі розуміють його необхідність, але бояться втілення, адже він асоціюється у львів’ян із сірою брудною будівлею радянського зразка, з якої йде чорний дим та різкий запах. Однак, фахівці обіцяють, що завод у Львові буде першим в Україні сучасним, екологічно безпечним та якісним підприємством із переробки сміття.

Після Грибовицької трагедії єдиний законний львівський полігон закрили. Наразі ситуація з вивозом сміття є проблемною, адже кількість сміття, яке не сортують та не переробляють, збільшується, а кількість полігонів, куди можна вивозити відходи, зменшується. Більше того, у Львівській області зафіксовано щонайменше 5 незаконних сміттєзвалищ, які невідомо як і ким створені. Тож щоб назавжди вирішити питання безпечного поводження та утилізації ТПВ, експерти бачать єдиний вихід – треба побудувати сміттєпереробний завод.

У січні цього року ЛКП «Зелене місто» отримало дозвіл на будівництво механіко-біологічного комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вулиці Пластовій, 13. Початок будівництва сміттєпереробного комплексу планують влітку. Завод буде побудований за кошти Європейського банку та за участю провідних європейських компаній. Загальна сума фінансування, включно із заходами рекультивації та розвитком міської інфраструктури, складатиме 35 млн. євро.

Особливий внесок у створення комплексу робить французька компанія «Egis», яка працює над реалізацією комплексного проекту рекультивації полігону в Грибовичах та розробляє технологічні рішення проекту будівництва сміттєпереробного комплексу і загальної стратегії поводження з відходами. Керівник проекту та спеціаліст у сфері поводження з ТПВ компанії «Egis» Крістофер Раунд разом із директором ЛКП «Зелене місто» Вадимом Ноздрею запевняють – будівля буде сучасною, європейською та не нестиме жодної загрози для мешканців прилеглих районів, вона буде розташована на відстані понад 1000 метрів від житлової забудови.

Первинними функціями майбутнього комплексу будуть: забезпечити відсортовування цінної вторсировини із загального об’єму відходів, розділити неорганічні та органічні відходи, зменшити об’єм та шкідливий вплив на довкілля від необроблених відходів.

Про підхід керівників проекту щодо утилізації відходів у Львові коментує директор ТОВ «Компанія «Центр ЛТД» Олег Бота: «Приємно, що під час роботи та опрацювання цього проекту європейська команда звернула увагу на директиви ЄС, вони опрацювали це технічне завдання вже в розрізі європейського законодавства. Зараз залишається адаптувати цю систему, яку пропонують, до реалій законодавства України».

Схожі новини