Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів перетворився на «Маленьку Венецію»

У Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Возницького відкрили виставку про Місто на воді

Є на світі міста, про які чули усі. Їх потрібно відвідати, туди хочеться повернутись... Саме до них належить Венеція. Але якщо ви найближчим часом не плануєте відвідати Місто на воді, не біда - у львівському Палаці Потоцьких відкрили виставку “Венеція — стиль життя”.

“Венеція постійно щось запозичувала чи винаходила, - розповів «ВЗ» директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк. - Потік втікачів із Константинополя, після того, як його здобули османи, переходить через венеційське «вушко» і розпочинається величний процес, який потім назвуть Відродженням. Відродженням чи народженням Європи, яку ми знаємо сьогодні. Зустріч європейського середньовіччя із східною витонченістю не лише визолотив тло полотен венеційської живописної школи, але й створив усіх нас – сучасних європейців”.

Місту на воді віддали весь перший поверх Палацу мистецтв. Тут експонують відомі полотна і ті, які раніше не показували. Вони належать фондам Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького, збіркам Одеського музею західного і східного мистецтва та Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків із Києва. “Це перший такого масштабу показ чи не всього, що є в Україні, венеційського мистецтва періоду розквіту», - зазначають у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Возницького. Уперше експонують одночасно живопис, графіку, книги і декоративно-прикладне мистецтво італійських майстрів XVI-XIX ст.

Вражають полотна найкращих живописців Франческо Ґварді, Бернардо Беллотто, Луки Карлеваріса, Каналетто. Однією із центральних є велична "Комедія дель арте" невідомого художника. Воно належить збірці ЛНГМ ім. Б. Возницького, понад 18 років експонувалося в галереї ще за часів Бориса Возницького. Його возили на виставку, однак потім повернули назад.

Співкуратор виставки, завідувач фонду європейського мистецтва XIV- XVIII століття у Львівській національній галереї мистецтв Андрій Жук розповів, що головна ідея показу - створити враження від Венеції, як її сприймали митці від XVІ-го до початку XX століття, показати її тогочасних художників, тогочасних людей. Тут представлена Венеція не тільки патриціїв, а й простих міщан.

На виставці багато портретів, які захоплюють глибиною характеристик персонажів, віртуозністю виконання. Ці образи вийшли з-під пензля Паоло Веронезе, П'єтро делла Веккіо та інших. Тут поруч - портрети і великих вельмож, і звичайної молочарки. Зануритися в атмосферу Венеції у Львові можна до 12 травня.