Передплата 2024 «Добра кухня»

Військовим пенсіонерам дадуть вищі пенсії

Нові виплати почнуть отримувати вже у березні-квітні. У середньому розмір пенсій зросте на 1,5 тисячі гривень

У березні-квітні військові пенсіонери почнуть отримувати більші пенсії. З 1 березня набуло чинності рішення Кабміну, яким визначено порядок перерахунку пенсій, що призначені згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Перерахунок пенсій здійснюватиметься із урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення: окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років. За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, у середньому розмір виплат зросте на 1,5 тисячі гривень. Пенсії перерахують 498 тисяч військових пенсіонерів

Спочатку в уряді планували підняти пенсії військовим відразу не менш, ніж на 77%. За оцінками Мінсоцполітики, після старту у жовтні 2017 року пенсійної реформи, середня пенсія в Україні зросла до 2448 гривень, практично зрівнявшись з середньою пенсією для військових – 2600 гривень. "Це негативна і неправильна ситуація, адже військові повинні отримувати вищу пенсію", - висловився з цього приводу міністр соціальної політики Андрій Рева. Проте, схоже, у Кабміні провели підрахунки і зрозуміли, що таку суму бюджет не витягне. “Те, що сьогодні вимагають військові пенсіонери - це плюс 43 мільярдів гривень. У нас дефіцит Пенсійного фонду 140 мільярдів сьогодні. Хочете, щоб було не 140, а 184 мільярди? Хочете погубити весь Пенсійний фонд країни?” - обурювався з трибуни парламенту глава уряду. Зараз на підвищення пенсій колишнім військовим планують виділити з Пенсійного фонду понад 7 млрд. гривень.

Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься поетапно починаючи з 1 січня 2018 року у таких розмірах: з 1 січня 2018 року — 50%; з 1 січня 2019 по 31 грудня 2019 — 75%; з 1 січня 2020 року — 100% суми підвищення пенсії, визначеної станом на 1 березня 2018.

Схожі новини