Передплата 2024 «Добра кухня»

“Л.О.В.Ц.І” більше не акцентують уваги на національності

Голову правління організації ромів “Терніпе” на Львівщині Миколу Юрченка викликали до Шевченківського райвідділу поліції, аби з'ясувати, які претензії має ромська громада до ГО “Л.О.В.Ц.І”.

Нагадаємо, декілька тижнів тому у Львові створили спільноту, яка задекларувала, що збирається боротися з ромами-крадіями. Очолила громадську організацію Роксолана Лісовська. Раніше на своїй сторінці у Фейсбуці дівчина розміщувала інформацію хіба що про безпритульних котів та собак, допомагала знайти тваринам нових господарів. І раптом — оголосила боротьбу злодіям. До діяльності цієї спільноти як раніше, так і тепер — багато запитань.

Першим відреагував на “ловців” Микола Юрченко. Звернувся із запитом до поліції, аби йому роз'яснили: чим займається сумнівна громадська організація? “Я побачив інформацію у соцмережах, що вони акцентують увагу на ромах, збираються їх самотужки відловлювати, - каже Микола Юрченко. - Написав запит до поліції. Зреагували на активістів не лише у Львові, але й у Харкові, Ужгороді та Одесі. Також до мене зверталася з листом Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська. Вважаю, що такі заяви “ловців” є порушенням закону”.

У ЗМІ з'явилося чимало статей на цю тему. І ось врешті-решт Микола Юрченко поспілкувався із самою Роксоланою Лісовською.Вона зрозуміла, що у злочинах немає національності. На своїй сторінці у Фейсбуці активісти більше не акцентують уваги на ромах. Мова не йде, аби за це їх посадити до в'язниці. Зрозуміло, я теж би хотів, аби у місті було менше крадіїв. Але кожен має виконувати свою роботу (“Л.О.В.Ц.І” вирішили боротися зі злочинністю у Львові голими руками. Самотужки патрулювати вулиці і виявляти крадіїв. - Авт.). Якщо у законі є “дірки”, які обмежують права правоохоронців, і не дозволяють справу у повній мірі довести до суду, тоді маємо ініціювати зміни до таких законів”, - каже Микола Юрченко.

Зі слів представників ромської громади, вони і надалі будуть відстежувати діяльність цієї громадської організації. І не виключають, що у їхній діяльності може бути і політичний підтекст.

Схожі новини