Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Газпром прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу

  • 01.03.2018, 14:34
  • 723

Російський монополіст Газпром підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу про компенсацію державній компанії Нафтогаз України в сумі $4,6 млрд і не погодився з даним рішенням.

Про це йдеться в заяві компанії, передає ТАСС.

У Газпромі вважають, що за підсумками вердикту виник дисбаланс у відносинах із Нафтогазом щодо поставок і транзиту газу.

У компанії зазначили, що Газпром буде захищати свої права всіма законними способами.

Нагадаємо, що Нафтогаз України виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу.

Так, арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопостачають Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію у розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Як відомо, претензії Нафтогазу до Газпрому становили близько $18 млрд за транзитним контрактом в частині недопоставки і недоплати за послуги з транзиту через ГТС України в 2009-2016 роках. Українська компанія вимагала привести цей контракт у відповідність з європейським антимонопольним і енергетичним законодавством, зобов'язати Газпром надавати Шиппер-коди. Водночас Газпром подав зустрічний позов на суму близько $7 млн.

Нагадаємо, Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань, заявили в українській компанії 22 грудня 2017 року. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Зокрема, українська сторона домоглася скасування вимог Газпрому "бери або плати" на $56 млрд.

Крім того, Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для України, що купується у Газпрому.

Суд також відмовив Газпрому у вимозі покласти на Україну обов'язок платити за газ, який РФ самовільно поставляє на неконтрольовані території Донбасу.

Утім рішенням арбітражу за контрактом про постачання газу Нафтогаз мав виплатити Газпрому близько $2 млрд заборгованості за поставлений газ в попередні періоди.

Водночас ще раніше, в листопаді 2017 року, Газпром подав апеляцію про оскарження та часткове скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо продажу-купівлі газу.

У січні 2018 року українська сторона запропонувала російському монополісту провести взаємозалік штрафних санкцій. Остаточні суми розрахунків між компаніями стануть відомі після другого рішення суду - за контрактом про транзит газу.

У свою чергу Європейський Союз має намір провести з Україною і Росією тристоронні переговори щодо продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему після фінального рішення Стокгольмського арбітражу. Термін дії 10-річного контракту на транзит між Нафтогазом і Газпромом закінчується в 2019 році.

Схожі новини