Передплата 2024 «Добра кухня»

За «прострочку» у СІЗО — 4 тисячі євро компенсації

Таку суму мають виплатити Ганні Сіньковій, яку засудили за смаження яєчні на Вічному вогні

Рішення Європейського суду з прав людини Ганна Сінькова чекала понад шість років. І хоча у Страсбурзі погодилися не з усіма її претензіями щодо «яєчної» справи, вирок в якій виніс сумнозвісний суддя Родіон Кірєєв, дівчина і частковою перемогою задоволена.

За смаження яєчні на Вічному вогні у столичному парку Слави (було це 16 грудня 2010 року) порушили справу за статтею «Наруга над могилою». Провівши у слідчому ізоляторі три місяці, Ганна вийшла на підписку про невиїзд. Вирок, три роки умовно, винесли у жовтні 2012-го.

В інтерв'ю «ВЗ» Ганна розповідала, через що їй довелося пройти за цей час. Жахіття у Лук'янівському СІЗО, де після постійних переводів з камери у камеру (це один із методів психологічного тиску), дівчину на тиждень запроторили до «особливо тяжких» — тих, хто проходив за звинуваченнями у вбивстві чи наркоторгівлі. Через слідчу тяганину виникли проблеми і з навчанням. На той час Ганна була студенткою Інституту історичної освіти при Університеті Драгоманова. «Літню сесію я провела у СІЗО. З адміністрації університету мамі повідомили, що мені краще по-тихому забрати документи. Вибору не залишилося», — розповідала Ганна.

В Європейському суді вона оскаржувала і свій арешт, і вирок у справі, яку називає політичною. Однак у Страсбурзі визнали аргументованою лише претензію щодо незаконного утримання Сінькової у СІЗО після того, як збіг встановлений судом термін запобіжного заходу (замість двох місяців дівчину протримали в ізоляторі три).

Схожі новини