Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Конституційний суд України визнав неконституційним оподаткування пенсій

  • 28.02.2018, 13:10
  • 1 165

Судді встановили, що оподаткування пенсії, починаючи з її певного розміру, порушує справедливий підхід у встановленні пенсії, оскільки призводить до її фактичного зменшення.

Конституційний суд України (КСУ) своїм рішенням від 27 лютого визнав неконституційним оподаткування пенсій. Про це повідомляє 112 Україна.

"Рішення стосується конституційних проваджень у справах за конституційним поданням 48 народних депутатів України та Верховного суду України, об'єднаних ухвалою Конституційного суду України від 26 січня 2016 року № 3-в/2016 в одне конституційне провадження", - пояснили в КСУ.

Судді встановили, що оподаткування пенсії, починаючи з її певного розміру, порушує справедливий підхід у встановленні пенсії, оскільки призводить до її фактичного зменшення.

"Конституційний суд України також констатував, що після запровадження в законодавстві України з 1 липня 2014 року оподаткування пенсій протягом двох років Верховна Рада України тричі вносила зміни. За таких обставин особи, які мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання у цій сфері. Отже, встановлення Верховною Радою України у законодавстві України про оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить таким елементам конституційного принципу верховенства права, як правова визначеність, правова передбачуваність, правомірні очікування і справедливість", - пояснили в прес-службі КСУ.

Суд вирішив визнати неконституційним положення Податкового кодексу, які свідчать про те, до загального неоподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання.

Таким чином положення Податкового кодексу про оподаткування пенсій втрачають свою чинність з дня ухвалення зазначеного рішення суду. Рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Раніше скасувати оподаткування пенсій уряду доручив президент Петро Порошенко. Прем'єр у свою чергу пояснював, що скасування оподаткування передбачено пенсійною реформою.

Схожі новини