Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від генпрокурора Польщі вимагають розслідування висловлювань прем’єр-міністра

Хвилю обурення опозиціонерів та суддів викликала стаття Матеуша Моравецького в американському виданні

Комітет захисту демократії Польщі (KOD), який сформували опозиційні політики та інтелектуали, звернувся до Крайової прокуратури Варшави з вимогою розслідування щодо прем’єра Матеуша Моравецького. Мова про його статтю на порталі тижневика "Washington Examiner".

KOD пише про «зневажання» главою уряду «конституційних органів РП в особі загальних судів та Верховного суду, та навіть Національної Ради Судочинства, а також окремих суддів, які працюють у цих органах».

Мова йде про статтю Моравецького «Для чого мій уряд реформує польське судівництво», опубліковану 13 грудня 2017 року в інтернет-виданні "Washington Examiner".

Прем’єр-міністр спробував у ній розповісти американцям про суть змін, запроваджених «Правом і Справедливістю».

У публікації він, між іншим, звинуватив представників чинної судової системи у корупції, непотизмі та хабарництві, коли мова йде про призначення суддів на посади. Причому кандидатури розглядає і пропонує президентові «елітна рада», обираючи, як пише Моравецький, з «найближчих соратників», без суспільного контролю.

Він також наголосив, що деякі судді у Польщі були призначені ще комуністами і досі носять мантії.

Стаття спричинила хвилю обурення серед польських суддів. Зокрема, працівники апеляційних судів Кракова звернулися до генерального прокурора. Вони вказують, що висловлювання Матеуша Моравецького містять «брехливі та аморальні висновки» і є, по суті, позасудовим вироком суддям країни.

Тепер до хвилі обурення представників правосуддя долучився і Комітет захисту демократії.

Схожі новини