Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Президент Польщі опосередковано звинуватив українців у геноциді

  • 26.02.2018, 10:28
  • 1 097

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді проти поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Відповідне звернення польського лідера зачитав держсекретар його канцелярії Адам Квятковський під час відзначення 74 роковин злочинів у селі Гута Пеняцька в 1944 році, передає gazeta.ua з посиланням на Niezalezna.pl.

"Злочин геноциду, який вчиняли тут українські солдати та поліцейські на службі гітлерівського Третього Рейху, а також українські націоналісти, призвів до знищення близько тисячі людей – польських жителів Гути Пеняцької, євреїв і біженців з інших міст Волині та Поділля, яких вони переховували", - ідеться в листі.

Дуда закликав поляків "не забувати про злочини у Гуті Пеняцькій". Разом із тим він наголосив, що поляки прагнуть хороших відносин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи заперечення".

"Наші країни потребують одна одну, щоб бути сильними та безпечними. Тому нам також потрібна пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року. Щоб нічого подібного не відбувалося знову, і щоб наші взаємини ґрунтувались на міцному фундаменті та взаємній довірі", – додав він.

Додамо, що заява прозвучала 25 лютого, коли на Львівщині близько 200 представників польської громади в Україні і громадяни Польщі вшанували жертв Другої світової війни. Як передає Радіо Свобода, польські посадовці на трьох машинах змушені були два кілометри до пам’ятника у Гуті-Пеняцькій повільно їхати за групою “свободівців”, які з червоно-чорними прапорами йшли до хреста загиблим у роки війни українцям.

Націоналісти вигукували дорогою – “Бандера, Шухевич – герої України”. А у найближчих селах до Гути-Пеняцької – Голубиці і Жаркові – на парканах приватних садиб і біля сільських пам’ятників вперше за всі роки були причеплені близько 30 червоно-чорних прапорів.

Поліція розвела учасників заходів, щоб унеможливити навіть словесну перепалку. Громадянина Польщі правоохоронці попросили зняти стрічку з написом «Армія Крайова», щоб не спричинити конфлікт. Українські праворадикали через п’ятнадцять хвилин розійшлись. Біля пам’ятника загиблим полякам представники трьох релігійних конфесій – РКЦ, УГКЦ, УПЦ КП – провели панахиду за невинно убієнними жертвами. Польська громада запалила лампадки і поклала квіти до пам’ятника. Представники польської влади, які приїхали з Варшави, не виступали.

Схожі новини