Передплата 2024 «Добрий господар»

Перебути морози лісовій дичині допоможуть харчі- вітаміни від людей

На Тернопільщині дбають про мешканців лісу

Усі ми уже подумки налаштувалися зустрічати весну, але повідомлення синоптиків про сильніші морози, які нагрянуть у вихідні, спантеличило. На Львівщині нічна температура у неділю опуститься до -14о, вдень буде -10о. З понеділка слід чекати ще більшої студені — подекуди ртутний стовпчик термометра опуститься вночі до -16о, у четвер буде навіть -19о. Випробування значним холодом треба перебути протягом тижня, до 3 березня. Від цього дня, кажуть фахівці Гідрометцентру, можуть початися “плюси”...

Щоб уберегтися від холоду, люди підшукають теплішу одяганку. А як даватиме собі раду лісова звірина? Добувати їжу з-під замерзлого снігу їй стане ще складніше, до того ж, тварини можуть пошкодити ноги до гострого насту-криги... На виручку покликані прийти працівники лісових господарств, члени Українського товариства мисливців і рибалок. Вони це і роблять.

- Влітку-восени ми заготували достатньо корму для зимової підгодівлі лісового звіра: п’ять тонн сіна, тисячу кормових віників (з клена, кропиви, осики), шість тонн кукурудзи, три тонни грубозернистої солі, - розповів кореспонденту “Високого Замку” голова Бережанської районної організації УТМР (Тернопільська область) Андрій Фурдига. - Маємо і близько чотирьох тонн зерновідходів (пшениця, ячмінь, ріпак). Все це підвозимо дичині у підпорядковані нам угіддя, які займають 28 600 гектарів. Квадроциклами “протоптуємо” у снігу дороги - щоб кабани, козулі могли легше добратися до годівниць.

Пан Андрій каже, поки що великих проблем мешканці лісу не мають. Глибина снігу 30 см не є для них критичною. Значно важче було б, коли покрив перевищував метрову величину. Зараз козулі харчуються листям ожини (взимку це їхня основна їжа), а кабани тримаються ближче біля полів, де є залишки кукурудзи, буряків. Окрім того, УТМРівці додатково підвозять качанисту вепрам. Розсипають її по всій дорозі (а не на купу), щоб нею могло пообідати все стадо. Всіяні кормом стежки приведуть до стандартних годівниць “чужих” кабанів, які ще не орієнтується на новій місцевості.