Передплата 2024 ВЗ

Радбез ООН відклав голосування щодо резолюції про Сирію через Росію

  • 24.02.2018, 10:58
  • 858

Члени Радбезу намагаються знайти формулювання, які влаштують Росію. Постпред США Хейлі назвала неймовірним те, що Росія блокує резолюцію про доставку гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє DW.

Заплановане голосування в Раді Безпеки ООН щодо нової резолюції про Сирію перенесено на суботу, 24 лютого. У п'ятницю вотум було відкладено, оскільки члени Радбезу не могли узгодити формулювання, які влаштують Росію. Переговори тривають.

"Ми були не в змозі повністю заповнити пробіл, який залишається", - заявив постпред Швеції в ООН

Улаф Скоог після переговорів за зачиненими дверима. Він також сказав, що робота над документом продовжиться, і висловив сподівання, що голосування відбудеться у суботу. Постпред Кувейту Мансур аль-Отайбі повідомив, що консенсусу щодо тексту резолюції поки не досягнуто, але "сторони близькі до згоди".

Постпред США Ніккі Хейлі на своїй сторінці в Twitter назвала неймовірним те, що Росія блокує голосування щодо припинення вогню для забезпечення доставки гуманітарної допомоги. "Скільки ще людей має загинути, перш ніж Рада Безпеки погодиться провести це голосування? Давайте зробимо це сьогодні ввечері. Сирійський народ не може чекати", - написала вона.

Напередодні Рада безпеки ООН в ході спеціального засідання через позицію Росії не змогла прийняти проект резолюції по Сирії, яка передбачає 30-денне припинення вогню і дозволяє доставку гуманітарної допомоги і евакуацію мирного населення, зокрема, зі Східної Гути.

Нове голосування було заплановано на 23 лютого, однак і воно не відбулося.

Починаючи з неділі, 18 лютого, проурядові сили, включаючи російську авіацію, обстрілюють анклав повстанців під Дамаском. За п'ять днів повітряних бомбардувань і інтенсивного артилерійського вогню загинули більше 400 мирних жителів, в тому числі 95 дітей. За даними Сирійського центру, під час обстрілу майже 2000 осіб отримали поранення.

Цей період став самим кровопролитним після хімічної атаки в 2013 році в околицях Дамаска. Тоді, за різними джерелами, кількість жертв склало від декількох сотень до 1729 осіб, значне число загиблих - діти.

Схожі новини