Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Половина польських пам’ятників в Україні встановлені незаконно", – Володимир В’ятрович

Є інформація про 323 об’єкти, з яких 166 не мають необхідних дозвільних документів

П’ятдесят відсотків польських пам’ятників, присвячених історії польського народу у ХХ ст., які встановлені на території України, є нелегальними. Це засвідчує перелік, створений Українським інститутом національної пам’яті.

Про це поінформував голова інституту Володимир В’ятрович під час презентації звіту діяльності УІНП у 2017 році, передає «Укрінформ».

«У рамках діяльності, пов’язаної з українсько-польськими стосунками, ми створили перелік польських пам’ятників і пам’ятних знаків на українській території, зокрема зафіксовано ту частину з них, які є, по суті, нелегальними, тобто створеними в обхід чинного в Україні законодавства», – сказав Володимир В’ятрович.

Як уточнено у звіті, до переліку пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених історії польського народу у ХХ ст., що встановлені на території України, внесена інформація про 323 об’єкти, з яких 166 не мають необхідних дозвільних документів.

Водночас він зауважив: «На жаль, ми бачимо з польського боку небажання вирішувати питання легалізації цих пам’ятників, бажання, яке, на жаль, поки що трансформується тільки в подальшу політизацію, в підвищення політичного рівня цих дискусій, аж до рівня президентів. І, на жаль, жодних результатів немає попри те, що питання долі цих пам’ятників абсолютно можна було вирішити на рівні інститутів національної пам’яті обох країн, на рівні міністерств культури і української державної комісії, яка є безпосереднім органом, уповноваженим до цієї політики», – відзначив голова УІНП, висловивши сподівання, що цього року цю тему вдасться вирішити.

Володимир В’ятрович також додав, що так само сформовано перелік українських пам’ятників на польській території. До цього переліку внесено 76 об’єктів. Відомості верифіковано з керівництвом Об’єднання українців Польщі та дослідниками українських місць пам’яті на території Польщі.

Схожі новини