Передплата 2024 «Добра кухня»

У сховках Національного художнього музею показали унікальні "скарби Януковича"

  • 23.02.2018, 10:45
  • 909

Скарби, які Віктор Янукович не встиг вивезти з Межигір'я, оцінюються Генпрокуратурою в 320 мільйонів гривень.

Як йдеться в сюжеті ТСН, усього описано 585 предметів, серед яких найдорожчою є картина Василя Полєнова "Христос та грішниця", котру оцінюють у 150 мільйонів. Речі політик-утікач хотів вивезти в Крим, натомість вони опинилися в Національному художньому музеї.

Картини, книги, ікони, посуд нині значаться, як одиниці зберігання. Серед них є історичні цінності, є сучасний дорогий посуд – срібні ікорниці, французька порцеляна, декоративні вазони та підсвічники. Музейників до Межигір’я чотири роки тому запросили майданівці, аби фахівці оцінили та вивезли найцінніші речі.

Решту, наприклад, розшиті стразами Сваровськи образи залишили в маєтку. Того ж року "скарби Януковича" навіть виставили в музеї на показ, однак невдовзі вони стали речовими доказами в судовій справі. Речі прибрали з виставкової площі і сховали в окремому приміщенні.

“Журналісти ТСН стали першими, кому відчинили двері, за котрими зберігається "Апостол" Івана Федорова з першої серії друку, котрих у світі лишилося всього кілька сотень. Підрахувати вартість скарбу музейники не беруться, але дуже шкодують, що поки ці експонати фігурують у судових справах, змушені ховати їх від людських очей. Працівники архівів сподіваються, що невдовзі всі предмети старовини та шедеври мистецтва стануть повноцінними експонатами”, – повідомляє телеканал.

Як повідомлялося, чотири роки виповнилося від дня, коли активісти Майдану вперше потрапили в резиденцію Віктора Януковича в Межигір’ї та відкрили її для всіх охочих. Нині в будні там майже порожньо, бо за день проходить до півсотні туристів. Спершу до Межигір’я пробилися три сотні майданівців. "Надійшов дзвінок, що можна все це взяти. Були сапери, охорона – ми масою протиснули, не більше того", - пояснив один із учасників тих подій. Візитери брали на згадку алкоголь і одяг – в якості трофеїв. Однак невдовзі в резиденції запанував хаос, охорона постійно змінювалася, брендові речі були розкрадені.

Схожі новини