Передплата 2024 «Добра кухня»

Пам’ятник священику з Перемишлян постане у Любліні

У часи війни Омелян Ковч врятував від нацистів десятки єврейських дітей

Рада польського міста Любліна одноголосно постановила спорудити пам’ятник українцеві Омеляну Ковчу - колишньому настоятелеві храму УГКЦ у Перемишлянах, райцентрі на Львівщині. У роки минулої війни Ковч загинув у нацистському концтаборі Майданек, що неподалік Любліна.

Увічнити душпастира поляки вирішили через те, що навіть у неволі він залишався вірним своєму священицькому обов’язку — до останнього подиху підтримував в’язнів різних національностей, відмовився покидати їх у скрутну хвилину, хоча Червоний Хрест домігся дозволу на його звільнення. Під час парохства у Перемишлянах, ризикуючи власним життям, Омелян Ковч хрестив єврейських дітей, і тим рятував їх від смерті.

За таке подвижництво, самопожертву Папа Римський Іван Павло ІІ під час свого візиту до України у 2001 році проголосив Омеляна Ковча Блаженним Священомучеником. Пам’ятник цій легендарній особистості споруджено у Перемишлянах, на будинку де мешкав, встановлено меморіальну дошку. Тепер вшанують його там, де знайшов вічний спочинок.

Пам’ятник спорудять на благодійні внески. На постаменті викарбують цитату з одного з останніх листів Омеляна Ковча, написаного з Майданека: “Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші та естонці. Я єдиний священник серед них. Я навіть не можу собі уявити, як вони будуть тут без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковим для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я молюся, кожен теж молиться... Вони вмирають по-різному, і я допомагаю їм пройти цей маленький місточок до вічності”. Цитату виконають українською, польською мовами і на івриті.



Голова Комітету з вшанування пам'яті Омеляна Ковча Іван Васюник (колишній віце-прем’єр України) назвав рішення Ради міста Любліна “важливим кроком для об'єднання зусиль українського та польського народів проти новітньої загрози для Європи і світу, яку несе сучасний кремлівський авторитарний шовінізм”.

Схожі новини