Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вигнані з Раю» - проект душі Галини Баранкевич

1 березня у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької відбудеться драма-концерт лемківської пісні

Проект виріс із презентації компакт-диска лемківських пісень, який записала актриса Івано-Франківського драматичного театру, заслужена артистка України Галина Баранкевич.

За словами пані Галини, запис альбому збігся з початком подій на Майдані. У ньому є навіть лемківські пісні, майже не відомі самим лемкам. «Галя вклала щось особливе в ці пісні, пропустила через себе», - каже режисер-постановник драми-концерту "Вигнані з Раю", директор-художній керівник Франківського драмтеатру народний артист України Ростислав Держипільський. – Коли Галина звернулася до мене з пропозицією презентувати цей диск у нашому театрі, я погодився, бо завжди підтримую своїх студентів (Галина Баранкевчи – колишня учениця Ростислава Держипільського – Авт.), коли вони пропонують щось робити самостійно». Але презентація перетворилася на драму-концерт. Автор сценарію - Таїсія Люта. Диригент - Богдан Ткачук.

У своєму унікальному проекті актриса та співачка Галина Баранкевич поєднала драматичну історію людських доль, жертв депортації лемків 1947 року, з оригінальним переспівом перлин пісенної спадщини цього поетичного етносу. Мета проекту – згадати трагічну історію депортації лемків та зануритись у прекрасний світ Лемківщини до виселення. Сюжет драми-концерту дасть змогу глядачам заглибитись таємничими стежками у Карпати, замилуватися шедеврами любовної лірики, побувати на лемківському весіллі та у гострому гуморі відчути непокірний характер цього стародавнього українського етносу . У драмі-концерті звучать близько 20 автентичних пісень у супроводі оркестру і хору молодих акторів Франківського драмтеатру, а також гімн Лемківщини - у виконанні Лемківської хорової капели «Бескид» під керівництвом Петра Чоловського.

Схожі новини