Передплата 2024 ВЗ

Шахтарі представили Маніфест з порятунку вугільної галузі України

  • 21.02.2018, 12:34
  • 542

19 лютого на Пленумі ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України було прийнято вимоги працівників державних вугільних підприємств.

Зазначені вимоги оформлено у вигляді Маніфесту, який включає п'ять основних кроків щодо порятунку галузі. Крім ППВП, документ також підписали представники іншої профспілкової організації - Незалежної профспілки гірників України. Про це глава НПГУ Михайло Волинець написав на своїй сторінці в мережі Facebook.

Згідно з документом, працівники вугільних підприємств вимагають, зокрема, своєчасного виконання зобов'язань перед вуглевидобувними підприємствами країни. Накопичення боргів перед гірниками, недофінансування шахт, створення ризиків для енергетичної галузі під час війни трактується як диверсія проти України. Також в рамках Маніфесту вказується на вимогу максимально зменшити поставки іноземного вугілля. "Потрібні дієві кроки для збільшення власного видобутку. Треба розвивати власну галузь і захистити шахтарів. Це дозволить погасити заборгованість і своєчасно виплачувати гідну зарплату гірникам", - зазначає Михайло Волинець.

Серед вимог Маніфесту - зобов'язати всі ТЕС і ТЕЦ невідкладно перевести наявне обладнання зі спалювання антрациту на українське вугілля, що видобувається у Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Донецькій та Луганській областях. Це зменшить потребу в антрациті і створить підстави для розвитку української вугільної промисловості.

У документі сказано, що потрібно терміново закріпити на законодавчому рівні перевагу українського вугілля перед іноземним. "Це дозволить вже в цьому році зменшити обсяги купівлі антрациту на 2 млн. тонн на суму 5 млрд. грн., буде сприяти збереженню коштів на закупівлю обладнання для видобутку українського вугілля, зменшення його собівартості, вирішення проблем шахтарських колективів", - цитує Маніфест глава НПГУ Михайло Волинець.

Крім того, в Маніфесті йдеться про забезпечення можливості підвезення вугілля з контрольованої території залізничним транспортом на всі українські ТЕС: "Поки деякі українські електростанції залишаються відрізані від залізничних колій і вугледобувних підприємств, існує ризик їх блокади з російської сторони".

Зі слів Михайла Волинця, ситуація у вугільній галузі сьогодні залишається вкрай складною і вимагає конкретних рішень уряду. "Щойно вийшов з чергової зустрічі з міністром. Ситуація вкрай складна. Зарплату не платять, видобуток українського вугілля зменшується. При цьому ми продовжуємо закуповувати іноземне вугілля. То, може, відразу закрити всі підприємства в Україні і закуповувати тільки за кордоном? На словах всі говорять, що треба розвивати нашу галузь, я вже чую це десять років, а реальних кроків немає", - каже Михайло Волинець.

Глава НПГУ також закликав всі шахти і всіх шахтарів приєднатися до цієї ініціативи і оголосив збір підписів Маніфесту. Волинець повідомив, що в разі ігнорування з боку влади Маніфесту гірників, шахтарі готові зробити більш радикальні кроки. "Якщо влада не піде на наші умови, то будуть більш радикальні кроки - одними перекриттями (доріг) ми не обмежимося", - резюмував глава профспілки.

Нагадаємо, минулого тижня на знак протесту шахтарі ДП "Селідоввугілля" перекрили автодорогу, що веде на Курахове, Мар'їнку та Красногорівку.

Вони вимагають виплати заборгованості із заробітної плати та створення умов для стабільної роботи шахти.