Передплата 2024 ВЗ

“Угорська” конференція з донецьким присмаком

На Закарпатті попередили антиукраїнську провокацію, зрежисовану в Москві

Поблизу Ужгорода зірвано спробу проведення замовленої у Москві антиукраїнської конференції. Про це повідомив лідер руху “Карпатська Січ” Тарас Деяк. З його слів, “січовики” попередили конференцію на тему начебто утисків угорської нацменшини на Закарпатті. Дійство відбувалося у маєтку “Золота гора”, що належить екс-керівнику Партії регіонів на Закарпатті, нинішньому депутату Закарпатської облради від “Опозиційного блоку” Олександру Ледиді.

― Про акцію я дізнався від адмінстраторів готелю, - розповідає Тарас. - По своїх каналах з’ясував деталі. Виявилося, ніхто з представників угорської нацменшини про цей захід не знав. Тримаємо зв'язок з представниками нацменшин, бо нинішня ситуація, коли нас звинувачують у підпалах офісів угорців, вимагає бути на зв'язку. Так от, на конференції, яка складалася з лектора і оператора, який його знімав на фоні угорськомовного банера, не було жодного представника угорської нацменшини.

«Лектори» почали імітувати виступ, що добре видно з відео, відзнятого представниками «Карпатської січі». Темою, замовленою з Москви, було гнітюче становище угорців на Закарпатті, і як наслідок, їхні сепаратистські настрої. Звичайно, це все “впакували” у більш приземлену назву: «Угорці Закарпаття: проблеми, виклики, майбутнє». Коли лектори не змогли пояснити суть і мету конференції, «січовики” зайшли і зірвали дійство, познімавши банери.

Організатором антиукраїнського «фейку» був мешканець окупованого Донецька Воробйов Віталій Іванович, пов'язаний з російськими спецслужбами. Vfd мав говорити від імені... угорської меншини Закарпаття, яка нібито категорично виступає проти використання української мови у навчальному процесі.

За попередньою інформацією, Воробйов очолює благодійний фонд "Єдина мирна Україна".

Підозрюваних у сепаратизмі осіб допитують у місцевому відділі СБУ.

Схожі новини