Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенка викликають до суду у справі про держзраду Януковича

  • 19.02.2018, 17:32
  • 828

Президента України Петра Порошенка допитають в Оболонському районному суді Києва як свідка у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича в середу, 21 лютого.

"У середу ми допитаємо президента України Петра Порошенка і посла (постпреда України при ООН Володимира - ред) Єльченка. Це останні свідки сторони обвинувачення у цьому процесі", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко.

Як повідомлялося, 28 листопада 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту України вручено підозру за двома статтями Кримінального кодексу - ст. 110, 111 Кримінального кодексу України (держзрада і посягання на територіальну цілісність держави). 4 травня 2017 року Оболонський райсуд Києва розпочав розглядати справу за обвинуваченням Віктора Януковича в державній зраді.

Суд прийняв рішення допитати Петра Порошенка у справі про державну зраду Віктора Януковича. "Наступного тижня ми плануємо допитати постпреда України при ООН Єльченка, а також президента України Порошенка Петра Олексійовича", - сказав прокурор у справі Руслан Кравченко 14 лютого 2018 року.

Того ж дня, 14лютого пройшов допит у тій самій справі секретаря Ради національної безпеки і оборони України, колишнього в.о. президента України Олександра Турчинова, який тривав чотири з половиною години.

18 лютого Петро Порошенко заявив про намір брати участь у процесі у справі про державну зраду Віктора Януковича і важливість розслідування злочинів проти учасників Революції гідності в 2014 році.

"Зло має бути покаране, і тому вперше в українській історії я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли президент особисто це робить. Але це справа кожного з нас", - заявив Петро Порошенко на церемонії відкриття виставки, присвяченій учасникам Революції гідності - творчим особистостям "Переведи мене через Майдан" у Києві в неділю.

Президент також наголосив, що злочини проти учасників Революції гідності не мають терміну давності, а злочинці мають бути покарані. Петро Порошенко також зазначив, що розділяє незадоволеність суспільства темпами розслідування і швидкості судових процесів. "Водночас добре усвідомлюю масштаб злочину, так само як і необхідність юридично бездоганної доказової бази і неухильного дотримання всіх процесуальних норм ... Маєм пройти процедурно-складний шлях для того, щоб у вбивць потім не було ніяких зачіпок в європейських судах", - наголосив глава держави.

Петро Порошенко також попросив генерального прокурора Юрія Луценка проаналізувати, чим можна організаційно допомогти Департаменту спеціальних розслідувань, що веде це провадження. Прес-служба глави держави уточнює, що йдеться про судове засідання з розгляду кримінального провадження за обвинуваченнями у державній зраді Віктора Януковича.

Схожі новини