Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Ми глибоко розчаровані результатом розмов між віце-прем'єрами Польщі та України", - керівник канцелярії президента РП (Оновлено)

Кшиштоф Щерський, однак, сподівається на порозуміння

«Канцелярія Президента Республіки Польща висловлює глибоке розчарування результатом переговорів між польським та українським віце-прем'єрами», - йдеться в повідомленні, підписаному керівником кабінету президента РП Кшиштофом Щерським, і розміщеному на офіційній сторінці канцелярії глави Польщі.

«Брак порозуміння між українською та польською сторонами у справі скасування заборони на ексгумацію польських поховань в Україні означає серйозний регрес справи і не реалізує затверджений президентами обох країн мандат на переговори про узгодження спільної заяви», — наголошує Кшиштоф Щерський.

Водночас глава канцелярії президента Польщі висловив надію на те, що «найближчим часом дійде до скасування цієї заборони для виконання взаємозобов'язань».

У свою чергу, керівник українського Інституту нацпам'яті, історик Володимир В'ятрович заявив, що "адміністрація президента Польщі розчарована результатами зустрічі, проте саме з польського боку кожного разу після досягнення попередніх домовленостей виникають ініціативи, що творять нові проблеми".

"Саме підписання президентом Дудою змін до закону про ІПН цілковито змінило обставини перемовин, про які домовлялися ще в грудні", - зазначив він.

Нагадаємо, у листопаді минулого року у Кракові створено консультаційний комітет президентів України та Польщі, який погодився з тим, що заборону на ексгумацію польських поховань в Україні має бути скасовано. У грудні 2017 року під час зустрічі Петра Порошенка та Анджея Дуди вирішено, що врегулюванням ситуації займеться спільна українсько-польська комісія під керівництвом віце-прем'єрів Пйотра Ґлінського та Павла Розенка.

Віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

Схожі новини