Передплата 2024 ВЗ

«Там будувати його взагалі не можна», — російський науковець про Керченський міст

Чергова примха Путіна ще не закінчена, а її майбутнє вже викликає великі сумніви

Будівельники Керченського моста не змогли зістикувати металеві прольоти автомобільного шляхопроводу в море на ділянці «Насип — Фарватер» в районі Керченського півострова через нерівномірне осідання основних опор.

Про це заявив кандидат геолого-мінералогічних наук, старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар.

«Уже казали, що там будувати його взагалі не можна. Ось на початку, коли вони спорудили центральну арку вагою 10 000 тонн, просідання пішло нерівномірно. Воно мусить бути, тому що це такі ґрунти, глина, обов’язково йде просідання. Природно — під навантаженням. А те, що там надмірно плавуча глина, тому й нерівномірно. Якби було навіть рівномірно, було б нормально. Але там, по-моєму, вона пішла з самого початку в радіусі півметра. Тепер, звичайно, не стикуються ці речі. Ось так все і йтиме далі», — сказав він.

За словами Юрія Медовара, продовжувати будівництво не можна через неправильну основу.

«Але вони чомусь вперлися. Заради Путіна роблять все це діло далі. Будемо дивитися. Розумієте, цей міст ще не закінчений, по ньому ще ніхто не їздив і вже нерівномірне осідання. А коли поїдуть всілякі локомотиви з шестидесятитонними цистернами, там ще буде 10 000 тонн, і відповідно все це попливе далі», — пояснив експерт.

Він наголошує, що мости такого штибу можна будувати тільки на скельних породах.

«Це арочний міст. Арочний міст можна будувати тільки на скельних породах. Граніт тримає і не просідає. А на глині ​​будувати не можна. І ще досить цікава інформація, що туди ставлять якісь датчики, які зможуть захистити міст від дев’ятибального землетрусу. Я взагалі „випав“, тому що землетрус буде відбуватися не на поверхні моря, а внизу. І незрозуміло, як піде плита, поперечна хвиля, поздовжня хвиля. А можете собі уявити 9-бальний шторм в Керченській протоці? Від моста нічого не залишиться відразу і ніякі датчики не врятують», — додав Юрій Медовар.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини