Передплата 2024 «Добрий господар»

Через суд з Україною Росія припиняє видобуток газу в Криму

Йдеться про родовище, яке давало майже половину власного видобутку газу для потреб окупованого півострова

Російська влада планує зупинити господарську діяльність на Одеському газовому родовищі, яке забезпечує окупований Крим майже половиною власного с.

Про це пише РБК, посилаючись на джерела в федеральних і кримських органах влади.

Таке рішення, стверджують три федеральних чиновники, пов'язане з міжнародним арбітражним спором із морського права, який ініціювала Україна проти Росії у вересні 2016 року.

Претензії України в межах цієї суперечки стосуються широкого кола питань, пов'язаних із діяльністю Росії в Чорному морі після анексії Криму.

Позовна заява України не була оприлюднена, розгляд конфіденційний. Однак джерело РБК заявило, що з приводу Одеського родовища претензії Києва сформульовані так: Росія веде там недозволену господарську діяльність. І припинення видобутку - це тактичний хід, формальний спосіб зняти цю претензію, вказує джерело видання. Водночас питання про повернення Україні контролю над родовищем, переконує джерело, не порушували.

За словами двох федеральних чиновників, припинити видобуток на Одеському родовищі рекомендувало Міністерство закордонних справ Росії. Правовий департамент МЗС бере участь у суперечці від імені Російської Федерації, згідно з даними сайту Постійної палати третейського суду в Гаазі.

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії 16 вересня 2016 року ("Суперечка, що стосується прав прибережної держави в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці"). Київ вимагає не тільки захисту своїх морських прав, але й відшкодування збитків. Суд стосується незаконного використання ресурсів на шельфах Чорного та Азовського морів, незаконного використання інфраструктури, незаконного видобутку.

У травні 2017 року в Гаазі відбулося перше процедурне слухання. До 19 лютого 2018 року Київ повинен надати арбітражному трибуналу з п'яти суддів докази того, як Росія порушує права України в Чорному морі. Після цього Москва матиме можливість відповісти на ці факти, подати можливі заперечення з приводу юрисдикції трибуналу. Рішення щодо суперечки винесуть не раніше 2020 року.

Три співрозмовники видання, близькі до Міненерго та Мінприроди РФ, оцінюють позиції Росії щодо Одеського родовища в рамках арбітражу як юридично слабкі.

За словами джерела, Одеське родовище — зовсім не першорядне питання в цьому процесі, головна тема - Кримський міст.

Схожі новини