Передплата 2024 «Добрий господар»

Польща може змінити "українську" частину скандального закону про Інститут нацпам’яті 

  • 15.02.2018, 10:12
  • 621

Конституційний суд Польщі може взяти до уваги побоювання українців щодо змін до закону про Інститут національної пам'яті і дещо змінити його.

Про це в інтерв'ю видання Gazeta Polska заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє Укрінформ.

“Українці теж протестують проти змін до закону про ІНП. Однак Конституційний суд може врахувати сумніви української сторони й уточнити деякі питання, аби розвіяти нинішні побоювання”, - сказав польський міністр.

За його словами, у стратегічних питаннях Польща знаходить порозуміння з Україною та підтримує європейські амбіції Києва.

Чапутович підкреслив, що у найважливіших питаннях Польща підтримує Україну, але історичні питання усе ж залишаються на порядку денному.

Він висловив сподівання, що незабаром до Польщі приїде віце-прем'єр України Павло Розенко, який проведе переговори зі своїм польським колегою Пьотром Глінським.

“Ми розраховуємо на те, що буде відновлено ексгумаційні роботи і що зможуть розмовляти історики”,- додав він.

Стосунки України та Польщі перебувають у непростому становищі після ухвалення закону про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування "злочинів, скоєних проти польського народу і його доброго імені". З 1 березня він набуде чинності.

Цей закон вводить кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання "польські табори смерті".

Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

Схожі новини