Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Маріїнку» зашторять за вісім мільйонів

Ще чотирнадцять витратять на меблі з розряду «Пшонка-стайл»

«Маріїнський палац після реконструкції виглядає просто чудово. Сніг за вікном додає ефекту зимової казки», - так у день офіційного відкриття Маріїнки (16 січня президент провів у палаці прийом для іноземних дипломатів) нахвалювала побачене перший віце-спікер Ірина Геращенко. Тільки для повноти картини не завадило б озвучити, у скільки ця «казка» обійшлася платникам податків. Причому сума з дев'ятьма нулями — це не кінець витратної «казочки». Палац хоч і відкрили після 11-річної реконструкції, роботи з оздоблення й умеблювання ще не завершені. У лютому-березні проведуть тендери на закупівлю штор, диванів, крісел, столів, комодів. Заплановані витрати на усе це добро — майже 23 мільйони гривень.

Освоювати є що: у цьогорічному бюджеті на облаштування Маріїнки заклали 200 мільйонів гривень. Із такими запасами можна ні на декорі, ні на меблях не економити. Що ДУСя («палацовими» коштами розпоряджається Держуправління справами) і робить. Лише диванів, стільців та крісел збираються закупити на 8,8 мільйона гривень. Ще на чотири з лишком мільйони затаряться столами і комодами. Трибуни та підставки під прапор обійдуться у 600 тисяч. Завершать композицію «золоті» штори — по 52 тисячі гривень за комплект.

А скільки обновок для Маріїнки «поховали»! 2017-го, за зверненням Рахункової палати, яка виявила зловживання, було порушено кримінальне провадження - за фактом розтрати службовими особами ДУСі бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Закладені на Маріїнку мільйони ділки витрачали на купівлю за завищеними (подекуди увосьмеро!) цінами люстр, сантехніки, меблів, устаткування. Частина цього добра в очікуванні завершення безкінечного ремонту припадала пилом на складах. Справу порушили, але про хід і результати розслідування досі мовчать.

Схожі новини