Передплата 2024 ВЗ

У Нідерландах всі жителі після смерті автоматично стають донорами органів

  • 14.02.2018, 19:19
  • 599

Згідно з законом відмовитися від донорства можна лише написавши відповідну заяву.

Уряд Нідерландів прийняв новий закон, згідно з яким усі дорослі громадяни країни після смерті автоматично стають донорами органів. Уникнути цього можна лише написавши відповідну заяву у якій заброняється використовувати для цього тіло померлого, інформує Associated Press.

За словами авторки закону Пія Дейкстрі, в рамках нової системи - подібна діє в Бельгії та Іспанії - кожен громадянин старше 18 років, який ще не зареєстрований в якості донора, отримає лист з питанням про те, чи не хоче він пожертвувати свої органи після смерті. «Вони дадуть відповідь: «так», «ні» або вкажуть, що рішення може прийняти найближчий родич або конкретна людина», - пояснила авторка закону.

Якщо ж людина проігнорує перший і повторний лист впродовж шести тижнів, то вона автоматично буде вважатися донором органів. Також повідомляється, що це рішення кожен мешканець Нідерландів змінити в будь-який момент.

Закон прийняли у вівторок, 13 лютого, незначною більшістю голосів у верхній палаті парламенту Нідерландів. Нижня палата прийняла цей законопроект більшістю голосів ще в минулому році.

Схожі новини