Передплата 2024 ВЗ

Угорська меншина відмовилася від консультацій щодо мови освіти

  • 14.02.2018, 18:18
  • 449

Міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що угорська меншина відмовилася від консультацій щодо мови освіти.

Про це повідомляє Європейська правда.

За словами міністра, представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти, які були заплановані на 14 лютого.

Міністр нагадала, що такі зустрічі вже пройшли в Берегово, в Ужгороді та в Києві, вони присвячені пошуку шляхів виходу із кризи, яка виникла через позицію Угорщини.

"Сьогодні мали продовжуватися ці консультації, але лідери угорської громади повідомили, що вони не братимуть участі у цих консультаціях через подання депутатів Опозиційного блоку до Конституційного суду", - заявила вона.

На думку Гриневич, це є затягуванням процесу з вирішення кризи.
Раніше Угорщина застосувала право вето та заблокувала зустріч комісії Україна- НАТО на рівні голів Міноборони, яка мала відбутися 14 або 15 лютого.

Будапешт посів жорстку позицію щодо української реформи освіти, яка, на його думку, обмежує права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою. Через позицію Будапешта свій візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі скасував міністр оборони України Степан Полторак.

Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме подальше зближення України з ЄС, а також співпрацю за лінією НАТО. Блокування буде здійснюватися до того моменту, поки Україна не скасує окремі норми освітньої реформи.

За словами генсека НАТО Йенса Столтенберга, в рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе розв'язання українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті.

Схожі новини