Передплата 2024 «Добра кухня»

Угорщина назвала умови розблокування зустрічей України з НАТО

  • 13.02.2018, 19:56
  • 610

Угорщина вимагає від України юридичних гарантій щодо дотримання прав угорської меншини та призупинення дії закону про освіту для проведення консультацій.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, передає сайт угорського уряду.

"Угорщина не відмовиться від своєї нинішньої політики щодо закону про освіту в Україні без юридичних гарантій", - сказав Сійярто на прес-конференції в Будапешті

Глава МЗС Угорщини назвав блокування зустрічей Україна-НАТО "єдиним інструментом захисту закарпатських угорців".

"Якби Угорщина не задіяла своє право вето в міжнародних організаціях, вона б відмовилася від єдиного інструменту, за допомогою якого зможе захистити закарпатських угорців і змусити Україну відповідати міжнародним нормам. НАТО планувало провести 14-15 лютого зустріч міністрів оборони між НАТО і Україною, на яку Угорщина наклала вето. Генеральний секретар Альянсу поінформував держави-члени про те, що сесія засідання не відбудеться", - додав Сійярто.

Угорський міністр наголосив на призупиненні українського закону до завершення узгодження з національними меншинами "кожної деталі". В такому випадку Угорщина може відмовитися від ветування засідань Комісії Україна-НАТО.

"Для того, щоб Угорщина зняла своє вето, Україна, відповідно до очікувань Венеційської комісії та Євросоюзу, повинна утриматися від впровадження закону, поки не дійде згоди щодо кожної деталі законодавства з національними меншинами, включаючи угорську меншину. Якщо український уряд призупинить виконання закону, поки ці консультації не закінчаться, це стане хорошою основою для переговорів із пошуку обнадійливого вирішення ситуації", - сказав Сійярто.

Схожі новини