Передплата 2024 «Добра кухня»

“Вірю, що зможемо для нашого спільного блага вирішити проблеми”, - Пйотр Глінський

Польський віце-прем'єр каже, що його колеги готові дискутувати з українцями щодо скандального закону

Найближчої п’ятниці, 16 лютого, віце-прем’єр України Павло Розенко зустрінеться у Варшаві зі своїм польським колегою Пйотром Глінським, щоб обговорити ситуацію, яка склалася після ухвалення у Польщі негативно резонансних поправок до закону про Інститут національної пам’яті (у суспільстві цей документ отримав назву “антибандерівського”) .

Польський віце-прем’єр спрогнозував, що ці перемовини будуть важкими, однак залишається оптимістом. На такий результат його обнадіює “стримана” реакція української сторони. “Відомо, хто намагається нас розділити, кому важливо, щоб ми не могли домовитися, - заявив Пйотр Глінський. - Нехай не сподівається на це. Ми маємо з Україною спільні інтереси і цінності, що повторили в грудні наші президенти Петро Порошенко і Анджей Дуда. Ми підтримуємо європейські прагнення України і підтримуємо її в конфлікті з Росією. Вірю, що ми зможемо для нашого спільного блага вирішити проблеми і розвиватимемо наші взаємовідносини на правді і чутливості”. Поза тим, Пйотр Глінський вжив розпливчасту фразу про те, що “історична правда — це те, від чого ми не втечемо”.

Ухвалений 1 лютого польським Сенатом закон встановлює, зокрема, кримінальну відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів проти поляків”. 6 лютого документ підписав президент Польщі Анджей Дуда, одночасно скерувавши його для оцінки у Конституційний суд. В Україні визнали цей закон упередженим, маніпулятивним, таким, що може погіршити двосторонні стосунки між нашими державами. Жорстко розкритикували цей закон як не демократичний у США, Ізраїлі, Франції та інших країнах. Критичні зауваження щодо суперечливого закону висловив і голова Європейської Ради Дональд Туск, який був прем’єр-міністром Польщі за президентства Леха Качинського.

Схожі новини