Передплата 2024 «Добрий господар»

Василь Сліпак покинув сцену, щоб боронити Україну

Розпочався всеукраїнський прокат фільму «Міф» про Героя України оперного співака, який загинув на Донбасі.

Новий фільм Леоніда Кантера та Івана Яснія «Міф» розповідає історію життя оперного співака зі світовим ім’ям Василя Сліпака.
Він народився у Львові. Завдяки унікальному голосу вигравав конкурс за конкурсом і, зрештою, переїхав до Франції, де прожив 19 років і був солістом Паризької опери. Однією з його найулюбленіших композицій була арія Мефістофеля. Саме від імені цього персонажа згодом Василь взяв собі псевдо – Міф.

За кордоном у Сліпака було все - ім’я, успішна кар’єра на світових оперних сценах, вірні друзі і кохання. Він активно підтримував Революцію гідності, координував у Франції громадські акції на підтримку України, а згодом долучився до волонтерського руху.
Коли на Сході України розпочалися бойові дії, Василь Сліпак покинув сцену та кар’єру в Європі й долучився до лав добровольців. Під час виконання бойового завдання Василь «Міф» Сліпак загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 у селищі Луганське Донецької області.

Вже понад півроку тривала робота над фільмом. Творці картини зібрали все архівне відео з Василем, яке тільки можна було зібрати. Відзняли матеріал на Сході України, у Львові, Києві та в Парижі. Їздили по позиціях, де знаходиться батальйон Міфа, спілкувалися з його бойовими побратимами на фронті. Зустрілися з однокласниками, друзями дитинства, учителями, викладачами в Консерваторії у Львові, колегами по волонтерській діяльності, артистами, композиторами і диригентами у Франції та Україні, коханими, братами, батьками.

Автори поєднали у фільмі два жанри: кіно та концерт. У фільмі також переплітаються дві сюжетні лінії, які подібні настільки, що забуваєш, де вигадка, а де реальність. Одна – це оповідання Джанні Родарі «Джельсоміно в країні брехунів» про хлопчика з унікальним голосом, який боровся ним із негідниками; а друга – історія про Василя, який поклав свій голос і життя у боротьбі за свою країну... Бо не міг мовчати.

Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель. Музику для фільму «Міф» створили та надали одні з найкращих композиторів сучасності. Серед них Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом і був близьким другом Василя Сліпака, Роман Григорів та Ілля Разумейко, які представляють сучасну українську оперу у світі разом із формацією NOVAOPERA, та Едуард Приступа, відомий на українській сцені як Діля.

Схожі новини