Передплата 2024 ВЗ

Смарт-технології - для медіатеки «Мультиплекс»

У Львові запрацювала єдина безкоштовна медіатека для дітей, яку оснащено сучасними  інноваційними технологіями.

Бібліотеку для дітей «Під спільним дахом» Централізованої бібліотечної системи для дітей Львова перетворено на медіатеку «Мультиплекс». У рамках проекту «Наукова – розумний мікрорайон» її обладнали найновішою модерновою технікою. В інтерактивний зал закуплено смарт-технології на 242 тисячі гривень. Це – інтерактивна дошка, проектор, комп’ютери, ноутбук, багатофункціональний пристрій. Встановлено також 55-дюймову touch-панель, для якої спеціально розроблено та встановлено «Інтерактивну карту Львова».

- За допомогою програмного забезпечення на «Інтерактивній карті Львова» читачі вивчають історію міста: вулиць, пам’яток архітектури, галерей мистецтв, храмів, палаців, театрів, музеїв, парків, річок, які колись протікали Львовом, вокзалів, аеропорту. Загалом – понад 40 об’єктів. Скоро з’являться і літературні маршрути, - розповідає завідувач медіатеки «Мультиплекс» Лариса Муращик. – Touch-панель має кілька розділів. У спеціальній колонці відвідувачі обирають необхідний об’єкт. На величезному екрані прапорцем відразу висвічується його місцезнаходження. Поруч – світлина його інтер’єру або екстер’єру, коротка інформація про історію створення, цікавинки про обраний об’єкт. За допомогою «Інтерактивної карти Львова» вчителі міста Лева та навколишніх сіл проводять у нас уроки краєзнавства, природознавства. Навідується також багато туристів, зокрема іноземців.

- Презентації нових книг, кінострічок, відеороликів проводяться за допомогою проектора, - продовжує бібліотекар Марина Суховерхова. - Я, наприклад, з три-шестирічними дошкільнятами проводжу мовленнєво-ігровий цикл «English for you». Малюки особливо добре засвоюють англійські літери та слова, коли на екрані складають пазли, грають в інтерактивну онлайн-гру «Мишеняткова абетка», - з екрана проектора з ними розмовляє і їх навчає потішне і казкове мишенятко.

У медіатеці «Мультиплекс» (вулиця Симоненка, 10) книги читають цілими сім’ями, беруть участь у майстер-класах, мистецьких воркшопах, семінарах, зокрема в медіа-краєзнавчому проекті «Open Lviv», дослідницько-віртуальному турі «Мандри Львовом беззупину». У ІТ-класах бібліотечного порталу для батьків проводять цикли занять «Навчіть дитину виявляти надійні веб-сайти та джерела», для пенсіонерів - «User 60+: від простого до складного». У модерновому, креативному закладі неформальної освіти живе спілкування дітей та дорослих супроводжується вільним доступом до Інтернету, wi-fi.

Схожі новини