Передплата 2024 ВЗ

В Україні вступив у дію закон про тимчасові дозволи на мовлення в зоні АТО

  • 11.02.2018, 10:10
  • 895

Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення отримала повноваження видавати дозволи на тимчасове мовлення телерадіокомпаніям, які працюють в районах Донецької та Луганської областей та в регіонах, що межують з анексованим Кримом.

В Україні набув чинності закон № 2244-VIII про тимчасові дозволи на мовлення в зоні АТО. Місяць тому документ опублікували в "Голосі України", повідомляє “112 Україна”.

Відсьогодні Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення може видавати дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення. Йдеться про райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України, зокрема Кримом, а також райони Донецької і Луганської областей.

Такий дозвіл видається безоплатно без проведення конкурсу - за заявковим принципом - і діє протягом року.

При чому Нацрада сама має визначити порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення компаніями, які мовлять на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу.

При видачі дозволів на тимчасове мовлення Нацрада має керуватися необхідністю захисту інтересів держави, протидії інформаційній агресії, збалансованого та неупередженого інформування аудиторії про суспільно значущі події в Україні. Виходячи з цих пріоритетів, визначаються відповідні вимоги до програмної концепції мовлення.

Уточнюється, що в Україні переходять від аналогового до цифрового мовлення згідно плану розвитку - крім територій з особливим режимом мовлення.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила цей закон 7 грудня 2017 року 241 голосом народних депутатів. У ході обговорення дискусію спричинило визначення "територій з особливим режимом мовлення" через включення до них "прикордонних районів". Як компроміс це визначення з голосу виключили з тексту документу.

Президент України Петро Порошенко підписав документ 9 січня поточного року.

Схожі новини