Передплата 2024 «Добра кухня»

Понад 50% родичів загиблих вважають збройний конфлікт в Україні війною з Росією, - опитування

  • 10.02.2018, 09:28
  • 1 602

56% опитаних родичів загиблих вважають збройний конфлікт в Україні війною з Росією.

Регіональні відмінності мінімальні: цей варіант відповіді обрали 57% учасників опитування на Заході і в Центрі, 54% — на Півдні, 51% — у столиці й 49% — на Сході. Ще 19% називають криваве протистояння в Донбасі збройним конфліктом із прибічниками т.зв. "ДНР" і "ЛНР", яких підтримує Російська Федерація.

"Дзеркало тижня. Україна" спільно з благодійним проектом "Небесна гвардія" виступили ініціаторами опитування понад 1000 членів родин загиблих військовослужбовців, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

Важлива цифра: війну в Донбасі назвали громадянською лише 4% учасників опитування.

Примітно, що таку думку поділяють лише 6% опитаних на Сході. Жителі прифронтових областей перебувають у максимальній близькості до зони бойових дій, часто і безпосередньо стикаються з тими, кого називають внутрішньо переміщеними особами.

"Саме тому важливо: відповідальність за розпалювання і продовження війни жителі цього регіону покладають передусім на Росію. А не на сепаратистів і, тим паче, не на населення Донбасу. Навіть з урахуванням того, що ми говоримо про родичів загиблих, чию думку слід сприймати як суб'єктивну, — пишуть Юлія Мостова, Сергій Рахманін та Анастасія Береза, засновник благодійного проекту "Небесна гвардія", у своїй статті для DT.UA. — Однак у цьому випадку йдеться про тих, хто живе по сусідству з ОРДЛО, хто ментально близький до тамтешніх мешканців. Те, що опитані на Сході відмовляють адептам "новоросії", ідеологам і захисникам "народних республік" у суб'єктності, — симптоматично. У цих відповідях — очевидне заперечення тектонічного внутрішнього розколу, про який охоче розповідають московські пропагандисти".

Схожі новини