Передплата 2024 ВЗ

В Україні дозволили злиття найбільших у світі пивних компаній 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив компанії Сан ІнБев Україна придбати активи компанії Ефес Україна.

Про це йдеться в повідомленні відомства.

Зазначається, що активи Ефес, на придбання яких дано дозвіл, включають переважно торгові активи та торгові марки.

Крім того, АМКУ погодив придбання компанією AB InBevEfes BV (Амстердам) контролю над Сан ІнБев Україна.

"Рішення АМКУ про концентрацію незначно вплине на роботу компанії в Україні в цьому році та поки носить суто технічний характер для українського підрозділу. Зараз починається робота зі стратегічного планування. Глобальні зміни у зв'язку з концентрацією можливі вже у 2019 році", - цитує агентство Інтерфакс Україна в. о. гендиректора САН ІнБев Україна Дениса Хренова.

За його словами, у зв'язку з концентрацією плануються нові інвестиції в виробниче та торгове устаткування.

"У нас виникне можливість перезапустити бренди Efes в Україні. Які це будуть бренди і коли вони з'являться - складно сказати [...] Прогнози щодо продажів розкрити не можу, але вони дуже стримані - ринок поки не демонструє великого потенціалу", - сказав Хренов.

Нагадаємо, що в серпні найбільший світовий пивоварний концерн Anheuser-Busch InBev (AB InBev) зі штаб-квартирою в Бельгії та найбільша пивоварна компанія Туреччини Anadolu Efes (Efes) уклали угоду про наміри щодо об'єднання свого бізнесу на території Росії та України у рівних частках.

Передбачається, що угода може бути закрита до кінця першого півріччя 2018 року. Усі зміни набудуть чинності після закриття угоди, до цього моменту AB InBev і Anadolu Efes продовжуватимуть працювати як незалежні бізнеси.

Їй передувала угода зі злиття AB InBev і SABMiller, яка завершилася в жовтні 2016 року і в результаті якої AB InBev отримала 24% акцій Anadolu Efes.

За даними агентства Інтерфакс-Україна, Сан ІнБев Україна є однією і найбільших компаній пивоварного ринку України, займаючи 30% українського ринку. Їй належать Чернігівський, Харківський і Миколаївський заводи. Портфель пивних брендів складається з глобальних торгових марок: BUD, Corona Extra, Stella Artois; міжнародних: Corona, Staropramen, TALLER, Hoegaarden, Leffe, Löwenbräu, Franziskaner, Spaten, Beck's, а також локальних: Чернігівське, Рогань, Янтар, Жигулівське.

Компанії Efes в Україні належить пивоварний завод у Донецьку, який зараз на непідконтрольній Україні території. На сайті компанії зазначено, що вона втратила контроль над цими потужностями з 1 лютого 2017 року.

Схожі новини