Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дуда підпише розкритикований Україною закон про Інститут національної пам'яті 

  • 06.02.2018, 13:57
  • 853

Президент Польщі Анджей Дуда ухвалив рішення підписати поправки до закону про Інститут національної пам'яті, які викликали критику України, Ізраїлю та США.

Про це повідомляється в Twitter канцелярії президента Польщі.

"Я вирішив, що підпишу закон про Інститут національної пам'яті, і передам його в Конституційний суд відповідно до процедури", - заявив Дуда.

1 лютого верхня та нижня палати парламенту Польщі ухвалили закон про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування "злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені".

Цей закон передбачає штрафи і терміни до трьох років позбавлення волі за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання "польські табори смерті".

Крім того, запроваджено штрафи і тюремні строки за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

Депутати Верховної Ради ухвалили заяву, в якій висловили розчарування та стурбованість у зв'язку з ухваленням в Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті.

Ізраїль виступив категорично проти прийнятого в Польщі закону. Як написав у себе в Twitter прес-секретар ізраїльського МЗС Еммануель Нагшон, Ізраїль з абсолютною серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду.

Держдеп США закликав Варшаву переглянути закон. Польська влада має перевірити, який вплив цей закон чинитиме "на свободу слова і на партнерські відносини з США, заявила офіційний представник відомства.

Схожі новини