Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Верховна Рада ухвалила постанову щодо польського "антибандерівського" закону

  • 06.02.2018, 12:58
  • 812

Верховна Рада підтримала за основу і в цілому проект постанови про заяву у зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам'яті, комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Проект постанови №7553 підтримали 242 народних депутати.

"Ухвалення Сеймом та Сенатом Республіки Польща антиукраїнських змін до законодавчих актів може негативно вплинути на польсько-українські відносини. Ухвалені зміни не відповідають характеру і змісту стратегічного партнерства, що існує між двома країнами, а також Декларації пам’яті і солідарності Верховної Ради України і Сейму Республіки Польща від 20 жовтня 2016 року", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Проект постанови, зокрема, містить заклик до президента Польщі Анжея Дуди не підписувати ухвалений польськими депутатами закон.

"Метою згаданого проекту постанови є висловлення позиції Верховної Ради України щодо змін, ухвалених Сеймом і Сенатом Республіки Польща, до закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з розслідування злочинів проти польського народну та інших законодавчих актів та закликання президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями, щоб повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", - йдеться в документі.

В оприлюдненій на сайті Ради заяві нардепів наголошується, що в новому польському законі щодо "злочинів українських націоналістів" та кримінальної відповідальності за їхнє заперечення "дається упереджене та антиісторичне визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві".

"Відвертий діалог, вільний обмін думками та академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісне з демократичними цінностями. Верховна Рада України категорично не сприймає та відкидає політику подвійних стандартів та нав’язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського та комуністичного", - йдеться в заяві.

Нардепи також звернули окрему увагу на те, що польський закон піддає небезпеці майже мільйон українських трудових мігрантів у Польщі, а також історично-культурні пам'ятки.

"Найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв та створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють задля її економічного зростання у тому числі. Нас також турбують демонстративні акції знищення українських пам’ятників на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурних заходів та шовіністична риторика", - наголосили депутати.

Крім того, щодо нового польського закону Верховна Рада підтримала світову спільноту в питанні недопущення заперечення злочину Голокосту.

Схожі новини